Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• De windmolens bij bedrijventerrein De Copen in Lpik.</p>

• De windmolens bij bedrijventerrein De Copen in Lpik.

(Foto: Floris Bakker)

Windmolens De Copen maximaal 160 in plaats van 240 meter

  •   keer gelezen

LOPIK • Windmolens bij bedrijventerrein De Copen mogen maximaal 160 meter hoog zijn, in plaats van de eerder geplande turbines van 240 meter. Dit blijkt uit het ‘toets- en afwegingskader’ (Kader) van de gemeente Lopik voor het grootschalig opwekken van duurzame energie.


Dinsdag 15 juni debatteert politiek Lopik in een extra commissievergadering over de energietransitie. Het idee was om het concept-Kader over de energietransitie tussentijds niet meer aan te passen maar ongewijzigd aan te bieden aan de gemeenteraad. Na de stortvloed van vragen van de deelnemers tijdens de digitale informatieavond en de gesprekken daarna besloot het college het plan toch aan te passen om het proces in de oordeelsvorming niet onnodig te belasten met een discussie.

Groter geheel
Het Kader vormt een onderdeel van een groter geheel, dat de gemeenten Woerden, Oudewater, Montfoort, Lopik en IJsselstein beslaat. De belangrijkste wijzigingen betreffen het opnemen van een hoogtebeperking voor windturbines bij bedrijventerrein de Copen en het mogelijk maken van een groot zonneveld onder de windmolens.

De aanduiding ‘concept’ is in de betiteling verdwenen. “Er komen aanpassingen op cruciale punten,” aldus wethouder Gerrit Spelt. “De maximale hoogte van de windmolens bij het bedrijventerrein wordt 160 meter. We zijn in gesprek met bewoners en zullen hun inbreng meenemen in het uiteindelijke raadsbesluit.”

Zegje
De raadsleden krijgen dinsdagavond de kans om hun zegje te doen in de extra commissievergadering. De inwoners van de gemeente Lopik zullen de raad ongetwijfeld vele vragen hebben ingefluisterd of zelfs ‘toegeschreeuwd’.

Bewonerscollectieven lieten zich ook niet onbetuigd. Uitgebreide reacties zijn ingediend en krijgen volgens de agenda de nodige aandacht.

Aversie
De aversie tegen windturbines wijten de tegenstanders aan ‘wetenschappelijk aangetoonde grote negatieve effecten op de menselijke gezondheid’; het ‘teloor gaan van het laatste stukje ongerepte Groene Hart’; de ‘vernietiging van miljoenen insecten en honderden vogels’ en het stelselmatig negeren van betrokkenen.

De discussie over het draagvlak voor windturbines, de overlast van geluid met een lage frequentie, alternatieven van wind- en zonne-energie en de mate van inspraak in het participatieproces zullen ongetwijfeld de boventoon voeren.

Ambitie
De ambitie van Lopik om voor het jaar 2030 het huidige verbruik van elektriciteit van 54 GWh duurzaam op te wekken is onderdeel van het streven van de samenwerkende regio om 0,26TWh bij te dragen aan het landelijke streefgetal van 35 TWh.

De extra commissievergadering is dinsdagavond vanaf 20.00 uur te volgen via www.lopik.nl/livevergadering.

Wim Kroone

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier