Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• De zonnepanelen op het dak van de schuur van Jaap Graveland.</p>

• De zonnepanelen op het dak van de schuur van Jaap Graveland.

(Foto: Floris Bakker)

Volop zonneschijn, maar panelen op dak Perkouwse schuur werken niet

  •   keer gelezen

BERKENWOUDE • De zestien zonnepanelen die al acht jaar op het dak van de schuur van Jaap Graveland uit Berkenwoude liggen, wekten tot vorig jaar probleemloos 85 procent elektriciteit voor het eigen gebruik op. Maar nu valt de omvormer uit op de meest zonnige momenten van de dag.


Als het apparaat een paar keer klikt, weet Graveland hoe laat het is. “Dan geeft -ie de melding ‘grid failure, te hoog voltage’ (op het net) en staan de panelen op de zonnigste uren van de dag uit. Pas in de namiddag schakelen ze weer aan. Heel vervelend, want je wil graag dat je zonnepanelen doen waarvoor je ze hebt aangeschaft.”

Boeren
Graveland nam contact op met de leverancier van de panelen en met netbeheerder Stedin. Ook plaatste hij een bericht op zijn Facebookpagina, om na te gaan of mensen elders in de Krimpenerwaard ook last hebben van een uitvallende omvormer. Dat bleek het geval. “Stedin gaf ook aan dat het probleem bekend is. Bij boeren hier in de Krimpenerwaard liggen honderden panelen op hun schuren. Als er teveel stroom op het net wordt gezet, gaat de netspanning omhoog. Dan valt de omvormer bij omwonenden uit.”

Hij verwijt de boeren niets. Sterker nog, Graveland vindt het prima dat ze met zonnepanelen extra inkomsten genereren en bijdragen aan de energietransitie. “Het is alleen vervelend dat andere bewoners er last van hebben. En dat het bewoners kan afschrikken om panelen te nemen.”

Het probleem van uitvallende omvormers is bekend bij Stedin, zo laat woordvoerder Koen de Lange weten. “Wij als netbeheerder zijn verplicht om te zorgen voor een spanning die niet hoger is dan 10 procent boven de normale spanning van 230 Volt. De omvormers zijn zo ingeregeld dat ze dus bij 253 Volt afschakelen.”

Buitengebied
De oorzaak is een te hoog opgelopen spanning op het net. “Als de hele buurt op hetzelfde moment van de dag stroom levert aan het net, loopt de spanning op. Dat is hier dus het geval.” De Lange zegt dat Stedin vaker dergelijke situaties tegenkomt in het buitengebied, met name omdat daar dunnere kabels liggen. Dat die kabels op houten bokpalen liggen, maakt volgens de woordvoerder niets uit.

Stedin gaat onderzoeken of het nodig is om het elektriciteitsnetwerk in het buitengebied van de Krimpenerwaard te versterken. Middels een motie heeft het CDA het college opgeroepen om hier prioriteit aan te geven. Dit om de energietransitie niet in gevaar te brengen. De motie, die mede werd ondertekend door ChristenUnie en Gemeente Belang Krimperwaard, kon rekenen op unanieme steun. 

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier