Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Piet van der Velden in zijn beeldentuin in Lekkerkerk.
• Piet van der Velden in zijn beeldentuin in Lekkerkerk. (Foto: Jan Timmer)

Laatste expositie Lekkerkerks Atelier Pierre

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • Een laatste expositie in de tuin en dan zit de beeldhouwcarrière van Piet van der Velden (79) er op. “Het wordt me fysiek te zwaar, de jaren gaan tellen”, zegt de eigenaar van Atelier Pierre uit Lekkerkerk.


Op 12 en 13 juni gloriëren de stenen beelden van Van der Velden voor de laatste keer voor een breed publiek en kunnen bezoekers een deel er van aanschaffen tegen sterk gereduceerde prijzen. Daarnaast geeft hij zijn gasten de gelegenheid om zélf ruw natuursteen te bewerken en de fijne kneepjes van het vak op te snuiven. Bezoekers worden verwelkomt met een hapje en een drankje en hoeven zich niet van te voren aan te melden. Wel dienen zij zich te houden aan de dan geldende coronaregels. De beeldentuin is te vinden aan de Wilhelminastraat 6 in Lekkerkerk. De openingstijden zijn van 11.00 tot 17.00 uur.

Vut
Achttien jaar geleden zette Piet van der Velden zijn eerste stappen in het beeldhouwersvak. “De aanleiding was best bijzonder. Ik was net met de vut gegaan en zag mijn buurman met twee gascel-betonblokken sjouwen. Hij wilde ze naar de milieustraat brengen. Dat vond ik zonde. Ik wilde ze wel hebben en plaatste ze achter mijn schuur. Daar lagen ze een tijdje, tot ik tegen mijn vrouw Ria zei: ‘het lijkt me wel een leuk idee om van die blokken beelden te maken’. Ik ging er mee aan de slag en had er eigenlijk meteen lol in. Dat eerste beeld heb ik nog steeds. Vrienden en kennissen vonden het een geslaagd kunstwerk, zo bleek.”

Al snel kreeg hij het verzoek om meer beelden te maken. “Dat ben ik gaan doen”, zegt Van der Velden. “Het leidde tot twintig beeldjes in opdracht van een mevrouw. Ik plaatste ze in mijn tuin en nodigde haar en haar gezelschap uit om ze te komen bekijken. Toen ze aankwamen stond ik klaar met een rode baret op, sprak ik wat ‘nep-Frans’ en schonk ik de wijn in. Een geweldig sfeertje was het. Heerlijke dag. Een paar weken later zeiden Ria en ik tegen elkaar: ‘dat gaan we nog eens organiseren, maar dan voor iedereen’. Zo ontstonden de jaarlijkse exposities in onze beeldentuin achter het huis.”

Les
In de tussentijd probeerde autodidact Piet van der Velden kennis van het beeldhouwen op te doen bij verschillende beeldhouwers. “Bij een beeldhouwer in Krimpen aan den IJssel kreeg ik les in werken met natuursteen. Ook bij Remy Kruisinga ging ik in de leer. Ik stak er veel van op. Uiteindelijk heb ik zo’n vierhonderd beelden gemaakt de voorbije achttien jaar en op schillende exposities in binnen- en buitenland gestaan. Met de verkopen ging het ook heel aardig. Dat was fijn, want zo kon ik investeren in nieuwe stenen.”

De albasten viool behoort tot Van der Velden’s meest bijzondere beeldhouwwerken. Driekwart jaar was ‘ie bezig om het stenen muziekinstrument te vervaardigen met de juiste maatvoering, een flinterdun uitgeholde klankkast - ‘wat een werk was dat’ - en alle toebehoren. Het resultaat is letterlijk en figuurlijk ‘fijnbesnaard’; een meesterwerk. “Je kunt er op spelen”, glimlacht Van der Velden, terwijl hij vol liefde naar het fraaie object kijkt.

Einde
De expositie van 12 en 13 juni is de laatste in zijn soort. “Ik leef er echt naar toe”, zegt hij. “Ook in emotionele zin. Het doet me best wat. Aan de andere kant moet je ook beseffen dat alles een einde heeft. Het is mooi geweest zo en ik heb er enorm van genoten. Van het beeldhouwen. Van de tentoonstellingen. Van de mensen. Ook ben ik dankbaar voor het feit dat Ria altijd achter me heeft gestaan al die jaren en er zoveel voor heeft gedaan om het iedereen naar de zin te maken in de beeldentuin. Ze was en is een echte gastvrouw. Ik prijs me ook daar gelukkig mee.”

Jan Timmer,
Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal
Volg @jtimmertekst op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier