Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Inloophuis De IJssel biedt ondersteuning aan mensen die worden getroffen door kanker.
• Inloophuis De IJssel biedt ondersteuning aan mensen die worden getroffen door kanker. (Foto: Stockfoto)

Inloophuis De IJssel weer beperkt open

  •   keer gelezen

KRIMPEN/CAPELLE • Inloophuis De IJssel is sinds begin deze maand weer beperkt open. Dat is goed nieuws voor mensen die zijn geraakt door kanker.


Want voor hen is het inloophuis (met vestigingen in Krimpen en Capelle) een belangrijke plek, zo weet manager Anton Maurik uit ervaring. “De boodschap: ‘u heeft kanker’ is vaak verpletterend. Toekomst, werk, gezinsleven; alles is ineens anders. Hier kunnen ze praten met lotgenoten, ervaringen delen en ontspannen met yoga, meditatie of een massage.”

Gevolgen
Inloophuis De IJssel is ontstaan op initiatief van oud-oncoloog Auke de Boer. Hij vond dat er meer aandacht moest komen voor de psychische gevolgen van kanker. Maurik: “In het ziekenhuis gaat het om behandeling en genezing van kanker. Als de behandeling klaar is, gaat de omgeving verder met zijn leven. Terwijl het voor de patiënt dan pas begint. Die moet het leven opnieuw zien op te pakken.”

Volgens bestuurslid Leonie Vroom-Bos helpt Inloophuis De IJssel (ex-)patiënten om hun leven weer ‘in balans’ te krijgen. “Kanker heeft natuurlijk een enorme impact op iemands leven. Bij het inloophuis kunnen ze hun hart luchten en vertellen waar ze zoal tegenaan lopen. En ze ontmoeten er lotgenoten waar ze ervaringen mee uit kunnen wisselen. Dat is zó belangrijk.”

De wekelijkse inloop in De Tuyter in Krimpen aan den IJssel draaide net een jaar toen de coronapandemie uitbrak. “We hadden rond de 65 bezoekers”, zegt Vroom-Bos. “Natuurlijk hopen we deze mensen weer te mogen begroeten nu de inloop en alle activiteiten zijn opgestart.” Toch merkt ze dat veel mensen een drempel ervaren. “Heel jammer, want als mensen eenmaal zijn geweest willen ze niet meer weg.”

Gelachen
Anton Maurik kan dat beamen. Hij ziet dagelijks hoe de ondersteuning veel (ex)kankerpatiënten helpt om het vol te houden. “Naast verdriet word er hier ook ontzettend veel gelachen. Ik sta er soms versteld van hoe sterk mensen zijn...dat is echt bewonderenswaardig. Als ik dames na een make-up behandeling met een grote glimlach naar huis zie gaan, kan mijn dag niet meer stuk.”

De coronacrisis heeft Inloophuis De IJssel hard geraakt. Lange tijd waren de locaties dicht terwijl de kosten doorliepen. “We hebben het financieel zwaar”, erkent Maurik. “Gelukkig krijgen we steun van zowel de gemeente Krimpen aan den IJssel als Capelle aan den IJssel. En veel bedrijven en particulieren helpen ons. Daar zijn we uiteraard ontzettend blij mee, maar we hopen op meer donaties. We willen doorgaan. De nazorg die het inloophuis biedt is namelijk ontzettend waardevol voor (ex)kankerpatiënten.”

Op de website van Inloophuis De IJssel staat een speciale doneerknop. Zowel particulieren als bedrijven kunnen via deze knop een donatie overmaken. Bellen (010-7370069) of mailen (info@inloophuisdeijssel.nl) kan ook. 

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier