• Monique Bos op het gesaneerde Avia-terrein.
• Monique Bos op het gesaneerde Avia-terrein. Foto: Floris Bakker

Omwonenden Ouderkerkse Avia-terrein voelen zich ‘besodemieterd’

Algemeen 2.952 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Omwonenden van het Avia-terrein in Ouderkerk aan den IJssel zijn verbijsterd over het besluit van de raad om de bouw van woningen - onder voorwaarden - toe te staan.

De raad stelde dinsdag een stedenbouwkundig plan vast voor het Avia-terrein in Ouderkerk aan den IJssel. Die maakt woningbouw op de gesaneerde zelling langs de IJssel onder voorwaarden mogelijk. Zo moet er de komende tijd geen vervuiling de kop opsteken. Omwonenden zijn allesbehalve blij met het besluit omdat het de weg vrijmaakt voor de bouw van 42 appartementen. Ze vrezen voor hun privacy. “De nieuwe bewoners kijken straks recht onze woonkamer in.”

Twee weken geleden klonk er nog twijfel bij de woordvoerders van de verschillende fracties. Is de bouw van 42 appartementen op de deels gesaneerde zelling langs de IJssel wel zo’n goed idee? Er zouden namelijk nog altijd veel gevaarlijke stoffen in de grond zitten. En toch stemde de raad dinsdag (met 17 stemmen tegen 12) in met de bouw van drie woonblokken. Monique Bos kon het amper geloven. “In een week tijd zijn alle bezwaren, onder het mom van ‘verouderde informatie’, van tafel geveegd. Ongelooflijk.”

Vies
Bos, die met haar man in een boerderij recht tegenover de locatie woont, zamelde de afgelopen jaren informatie in over de vervuiling op het Avia-terrein. Ze dook in oude rapporten en stuurde foto’s en filmpjes naar raadsleden, om duidelijk te maken dat er nog altijd olie de rivier in loopt. Dit ondanks drie saneringen in de afgelopen zeven jaar. “Dit terrein is gewoon heel erg vies, zo vies dat je het nooit helemaal schoon krijgt. Om die reden is het ook niet geschikt voor woningbouw.”

Met eigen ogen zag Bos hoe in 2015 de sanering van het middenstuk van het terrein verliep. Tot op een diepte van zes meter kwam de aannemer rommel tegen. “Ik vind dat niet zo gek, want van de 41 zellingen die langs de IJssel liggen, staat deze in de top 5 van meest vervuilde zellingen.” In 2017 en 2019 werd ook het stuk bij de waterkant aangepakt. Folie en een laag klei moesten de uitstroom van olie voorkomen. Tevergeefs. Omwonenden zagen een paar maanden geleden opnieuw olie drijven in de IJssel. Er volgde een nieuwe sanering die vorige week is afgerond. En nóg is het terrein niet schoon. Bos: “De buitenzijde van het terrein (langs de weg) is nooit gesaneerd. Daar liggen nog oude olievaten in de grond.”

Omvang
Groot was de verbazing dan ook toen er vorig jaar een plan op tafel lag voor de bouw van 42 appartementen. Met name omdat de bodem nog erg vervuild is. “Maar we schrokken ook zeker van de omvang”, erkent Bos. “Het gaat om drie appartementengebouwen waarvan de middelste 17 meter hoog is. Als die mensen straks op hun balkon zitten, kijken ze recht onze woonkamer in.” Er zijn nog meer bezwaren. Zo vreest een melkveehouder in de buurt voor klachten als hij mest moet aan- en afvoeren. Ook zal het aantal verkeersbewegingen op de dijk flink toenemen. “Het is nu al druk als je rond vijf uur ’s middags over de dijk rijdt.”

Bos benadrukt dat de omwonenden niet tegen ontwikkeling van het terrein zijn. “Er moet iets gebeuren, daar hebben we alle begrip voor. Maar dit is gewoon te massaal.” Ze wijst naar de overkant van de IJssel waar recent vrijstaande woningen zijn gebouwd. “Met zo’n opzet zouden wij prima kunnen leven.” Toch vreest ze dat het appartementencomplex er gaat komen. “Ze steggelen nog over wie verantwoordelijkheid is als het toch mis gaat met die vervuiling: de gemeente, ontwikkelaar of de nieuwe bewoners. Als ze daar uitkomen en het bestemmingsplan is gewijzigd, staat niets de bouw nog in de weg.”

De opstelling van de raad heeft de omwonenden verbaasd. “Ondanks alle informatie die we hebben aangedragen en alle kritische vragen die zijn gesteld, stemden de raadsleden toch onder voorwaarden in met dit bouwplan. Dat is moeilijk te begrijpen. Wij voelen ons niet erg serieus genomen; om maar even een lelijk woord te gebruiken: besodemieterd. Ze gaan ‘gewoon’ mee met het verhaal van wethouder Leon de Wit. Die vertrouwt blindelings op het rapport van de Omgevingsdienst Midden-Holland. Daarin staat dat bouwen op dit terrein prima kan na een functionele sanering. Nou, wij weten wel beter. Als ze straks gaan heien in die vervuilde grond, kan het wel eens goed mis gaan.”

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden