Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Roy Velis hoog in de stok.</p>

• Roy Velis hoog in de stok.

(Foto: wijntjesfotografie.nl )

Laura Maaijen en Roy Velis klimmen naar de top

  •   keer gelezen

POLSBROEKERDAM • Met de jeugdige polsstokverspringers Laura Maaijen en Roy Velis moet dit seizoen rekening gehouden worden. Beiden eindigden zaterdagmiddag in Polsbroekerdam, tijdens de clubkampioenschappen van polsstokclub Polsstokkerdam, in de prijzen.


Het polsstokseizoen gaat verlaat van start op 30 juni, maar onderlinge wedstrijden zonder publiek zijn wel toegestaan. PC Polsstokkerdam zag 24 springers op komen dagen voor de clubtitelstrijd. Bij de dames ging de strijd tussen de Benschopse springster Fabiënne Overbeek (20) en de talentvolle Laura Maaijen (17) uit Haastrecht.

Progressie
Vorig jaar was Overbeek nog de trainer van Maaijen, die toen nog in de meisjescategorie sprong. Zij vierde ooit als basisschoolleerling haar kinderfeestje op de polsstokaccommodatie en werd na een paar proeftrainingen meteen lid. De progressie die Laura sindsdien maakte kan mede op het conto van Fabiënne Overbeek geschreven worden.

“Ik ben een krachtige springster,” schetst Laura Maaijen, die dit seizoen in de damescategorie debuteert. “De stok kan ik verder in het water zetten dan anderen en dat biedt perspectief voor verre sprongen. Ik sprong eerst zo’n 14 meter, totdat ik plots een afstand van 16.07 meter overbrugde. Nu moet ik zorgen, dat ik de stok langzaam over het dode punt heenbreng, waarna ik naar de top kan klimmen. Mijn doel dit jaar is om mij bij de beste vier Hollandse dames in het Samenwerkingsklassement te voegen.”

De clubtitel van pc Polsstokkerdam ging naar Fabiënne Overbeek, die haar voormalige pupil met de winnende sprong van 14.07 meter ruim voorbleef. Laura Maaijen kwam tot een afstand van 13,44 meter.

“Ik spring constanter met weinig uitschieters,” analyseert Overbeek met een glimlach. “Goud op het NK in 2017 op 16-jarige leeftijd met een sprong van 16.05 meter was er zo eentje. Daarna was ik lange tijd geblesseerd, maar nu heb ik de stijgende lijn weer te pakken. Ik hoop dit jaar de Nationale Fierljepmanifestatie in het Friese ’t Heidenskip te winnen. Ik verwacht dat Laura het ook goed gaat doen. Ze kruipt steeds dichter naar mijn pr van 16.18 meter toe.”

Heer en meester
In de jongenscategorie was de 15-jarige Roy Velis heer en meester. De Benschopper deed er in de finale nog een schepje bovenop en noteerde een afstand van 17.42 meter. Haastrechtenaar Joost van Weelden, die de eerste natsprong van de dag maakte, klasseerde zich met een sprong van 15.92 meter als tweede.

“Ik wist van tevoren niet, hoe ik ervoor stond,” zegt Velis, die een pr heeft staan van 19.76 meter. “Afgelopen winter heb ik alleen ‘droog’ gesprongen in een zandbed. Verder trainde ik niet zoveel. Ik vind deze sport machtig mooi, omdat de onderlinge vriendschap in de jongscategorie groot is. We trainen twee keer per week op maandag en donderdag. Wedstrijden zijn er op woensdagavond en zaterdagmiddag. Dit seizoen wil ik goed voor de dag komen door de twintigmetergrens te doorbreken en zowel de Hollandse als de Nederlandse titel te pakken in mijn categorie.”

Eenling
Junior Reinier Overbeek uit Benschop was als eenling ingedeeld bij de senioren en miste de finale op een haar. Meervoudig nationaal kampioen Jaco de Groot uit Kamerik was voor deze clubtitelstrijd speciaal lid geworden om wedstrijdritme op te doen.

De Groot (19.23 meter) onttroonde verrassend Rian Baas (18.63 meter), die zowel in 2019 als 2020 NK-goud pakte, als clubkampioen. Haastrechtenaar Daniel Cluistra (18.18 meter) eindigde als derde.

Wilco van Amerongen had zijn dag niet en maakte twee natsprongen. “Afgelopen winter heb ik onder leiding van een atletiektrainer keihard getraind met Jaco de Groot,” vertelt Van Amerongen. “Onze rompstabiliteit is verbeterd en de sprintsnelheid op de plankier naar de stok toe is verhoogd naar 28,5 kilometer per uur. Alles gaat nu sneller en dat is nog even wennen.”

Wim Kroone

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier