• Schoonhovens College, locatie Vlisterweg.
• Schoonhovens College, locatie Vlisterweg. Foto: Floris Bakker

Raad akkoord met (duurdere) nieuwbouw Schoonhovens College en sporthal De Meent

Algemeen 808 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De gemeenteraad is dinsdagavond unaniem akkoord gegaan met de nieuwbouw van het Schoonhovens College -locatie Vlisterweg- en (aanpalende) sporthal De Meent.

Dit ondanks het feit dat het kostenplaatje van de nieuwe school en sporthal flink hoger uitvalt dan eerder begroot: 24,9 miljoen tegenover 15,5 miljoen in 2017.

Corona
Het verschil zit hem onder andere in een flinke prijsstijging sinds 2017. Zo zijn bouwmaterialen fors duurder geworden. Daarnaast spelen volgens B&W wijzigingen in de omvang van de school, regelgeving en ontwerpkeuzes mee.

De voorbereiding van het nieuwbouwproject heeft vanwege de kostenoverschrijding een aantal maanden stilgelegen. Die vertraging kan niet meer worden ingelopen, baalde wethouder Ria Boere: “Sterker nog, gezien de uitwerking van de coronacrisis op de bouwsector, denk aan het schaars worden van bouwmaterialen, is een verdere vertraging niet uit te sluiten.”

Het bedrag van 24.900.000 euro staat overigens nog niet vast. Pas na Europese aanbesteding van het project wordt duidelijk wat de exacte kosten zijn. 

IHP
Om de nieuwbouwwens van andere (basis)scholen niet de dupe van te laten zijn van de fikse overschrijding werd dinsdagavond door de gemeenteraad een motie, ingediend door SGP, CDA en ChristenUnie, aangenomen. Insteek is om het Integraal HuisvestingsPlan voor onderwijs, waar de nieuwbouw van scholen uit betaald wordt, aan te vullen met een nader te bepalen bedrag.

Zo wachten ook de basisscholen De Kromme Draai (Ammerstol), de Kiezel & Kei en De Ark (Bergambacht) en de Krullevaar (Schoonhoven) al even op nieuwbouw. 

Wethouder Ria Boere noemde als raming een bedrag van 20 miljoen euro, dat zal moeten worden bijgestort in het IHP om ook deze projecten uit te voeren zoals gepland.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden