• De band The Kik trad in 2018 op tijdens het Krimpen Festival. Als het aan wethouder Coen Derickx ligt gaat het festival in september gewoon door.
• De band The Kik trad in 2018 op tijdens het Krimpen Festival. Als het aan wethouder Coen Derickx ligt gaat het festival in september gewoon door. Foto: wijntjesfotografie.nl

Behoefte aan meer en betere evenementen in Krimpen; dit jaar weer Krimpen Festival

Algemeen 278 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Inwoners van Krimpen aan den IJssel beoordelen het aanbod aan activiteiten en evenementen in hun woonplaats met een 5,2. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd. 

Koningsdag wordt in Krimpen het meest bezocht (69 procent). Ook de plantjesmarkt (61 procent) en het Krimpen Festival (38 procent) trekken veel publiek. Toch vind ruim de helft van de inwoners het aantal activiteiten te laag. En de activiteiten die worden aangeboden, zijn weinig vernieuwend en te veel gericht op (jonge) kinderen en ouderen. Ongeveer een derde noemt het Krimpense aanbod (zoals dat voor corona bestond) verrijkend.

Betalen
Wethouder Coen Derickx (cultuur) is blij met de inzichten die het onderzoek heeft opgeleverd. “Het blijkt dat er behoefte is aan frisse en inspirerende evenementen. Te denken valt aan markten, jongerenactiviteiten en festivals, maar ook voor culinaire- en popevenementen bestaat veel draagvlak. De wensen verschillen logischerwijs per leeftijd.” Wat hem opviel is dat inwoners best willen betalen als het gaat om een evenement van hoge kwaliteit. “Je hoeft een uitbreiding dus niet perse te zoeken in gratis evenementen.”

Voor de organisaties van evenementen is het goed als maatschappelijke organisaties, verenigingen en ondernemers meer met elkaar samenwerken. “Wij als gemeente moeten bruggetjes slaan’, zegt Derickx. “Dus niet alleen een subsidie verstrekken, maar ook partijen actief verbinden.”

Krimpen Festival
Het advies is om gewaardeerde evenementen, zoals de bloemetjesmarkt, Koningsdag en het Krimpen Festival te behouden. Die laatste moet wel een andere vorm krijgen. Zo is met de twee hoofdorganisatoren (Krimpen Presents en Synerkri) besproken om de sport- en cultuurmarkt op een andere locatie te houden, los van het muzikale programma.

Als het aan Derickx ligt, gaat het Krimpen Festival dit jaar gewoon door. Het college is bereid om extra geld uit te trekken voor een ‘coronaproof’ festivalweekend op 17 en 18 september. De gemeenteraad moet dan wel akkoord gaan met een aanvullend bedrag van 15.000 euro bovenop de subsidie van 40.000 euro. 

Derickx hoopt dat inwoners binnen twee jaar meer kunnen genieten van evenementen die binnen de gemeente worden gehouden. “Het cijfer dat inwoners nu geven is een 5,2. Mijn streven is om dit cijfer omhoog te krikken naar een 7.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 14 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 16 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden