Afbeelding
Foto: Marian Vejcik

Krimpen voor het derde jaar op rij in de min

Algemeen 357 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Krimpen aan den IJssel is dit jaar opnieuw diep in de rode cijfers gedoken. Bij de jaarrekening van 2020 blijkt dat de gemeente 864.000 euro tekort komt. 

Het gat is volgens wethouder Wubbo Tempel (financiën) wel te verklaren. Zo liep de gemeente inkomsten mis en waren er hoge kosten door de coronacrisis. Ook steeg het aantal bijstandsuitkeringen met 8,5 procent. Maar het meeste geld was de gemeente kwijt aan de Wmo en jeugdzorg. Dit vanwege een niet toereikende budgetten vanuit het Rijk. 

Armer
Al sinds 2015, het jaar dat de jeugdzorg en de uitvoering van de Wmo werden overgeheveld naar de gemeenten, kampt Krimpen aan den IJssel met tekorten op deze beleidsterreinen. “Onze basisbegroting is op orde”, legt Tempel uit. “We zijn ook best een zuinige gemeente, maar toch schieten we al drie jaar op rij in de min. Dit omdat we structureel te weinig geld krijgen vanuit Den Haag. Het gevolg is dat we stap voor stap steeds armer worden.”

Toch vindt Tempel niet dat de decentralisatie is mislukt. “Gemeenten kunnen deze taken prima aan, maar dan moeten ze er wel de middelen voor krijgen. Voor inwoners is het ook echt wel verbeterd. Hulp aanvragen was vroeger een stuk ingewikkelder dan dat het nu is.” Hij gaat ervan uit dat Den Haag binnenkort wel over de brug komt, zeker nu de formatie van een nieuw kabinet volop bezig is.

De gemeente probeert de kosten zo veel mogelijk in de hand te houden door zorg ‘dichtbij’ te regelen en behandelingen in de jeugdzorg zo vroeg mogelijk te laten plaatsvinden.

Lasten
Tempel vindt het nog te vroeg om over bezuinigingen te praten. Eerder werden de lokale lasten verhoogd om de begroting op orde te krijgen. Die optie ziet de wethouder voor dit jaar niet zitten. Ook snijden in voorzieningen als kinderboerderij en zwembad is voorlopig onbespreekbaar. “We hebben nog even de tijd en wachten af of er vanuit Den Haag nog iets valt te verwachten.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden