• Berna Schoonderwoerd (rechts) en Marianne Jansen zwemmen graag in de wetering.
• Berna Schoonderwoerd (rechts) en Marianne Jansen zwemmen graag in de wetering. Foto: wijntjesfotografie.nl

Blauwalg verpest zwemplezier

Algemeen 1.450 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL/BERKENWOUDE • Blauwalg in sloten rond Berkenwoude zorgt voor overlast. Het waterschap raadt inwoners af om hun (moes)tuin te besproeien, dieren uit sloten te laten drinken óf te zwemmen in het water.

En daar baalt Berna Schoonderwoerd uit Ouderkerk aan den IJssel flink van. Waar menig mens niet aan moet denken, doet zij graag: zwemmen in een koude poldersloot. En dat elke week het hele jaar door. “Het is heerlijk”, zegt ze. “In de winter is het meer dippen hoor. Dan ben ik er na twee minuten wel weer uit.” Ze wijst erop dat zwemmen in koud water goed is voor je gezondheid: het versterkt het immuunsysteem. “In het begin is het niet zo fijn, maar je moet de kou ‘omarmen’. Dat doe je door je ademhaling te trainen. Zo leer je beter om te gaan met stresssituaties, ook in het dagelijkse leven.”

Vroeg
Door blauwalg kan Schoonderwoerd echter al weken niet zwemmen in de brede wetering naast haar huis aan de Oudelandseweg. “Blauwalg duikt hier wel vaker op, maar normaal pas in het najaar. Dit jaar is het wel heel vroeg aanwezig. En dat in de koudste lente in 40 jaar!” De overlast is behoorlijk, zo weet ze. Vooral rond Berkenwoude. Daar heeft het water in veel sloten een rare groenblauwe kleur. Het stinkt er ook behoorlijk. Schoonderwoerd: “Het waterschap adviseert om de (moes)tuin even niet meer met slootwater te besproeien. Ook voor dieren, die water drinken uit sloten, kan het schadelijk zijn. Ik vraag me ook af hoe boeren hier in de omgeving mee omgaan. Koeien drinken toch vaak water uit de sloot.”

Ze is niet de enige bewoner die zich zorgen maakt. “Heel veel mensen hier uit de buurt hebben al het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard gebeld om het probleem aan te kaarten. Door schoon water in te laten vanuit de IJssel probeert het waterschap de verspreiding van blauwalg tegen te gaan, maar of dat helpt weet ik niet. Ik kreeg nou niet de indruk dat er een oplossing is voor dit probleem.”

Dat laatste erkent woordvoerder Annefieke Pagnillo van het hoogheemraadschap. De groei van blauwalg in de poldersloten lijkt een terugkerend probleem. “Helaas kunnen wij hier weinig tegen doen. We proberen te voorkomen dat de alg zich verspreidt.”

Rivierkreeft
Schoonderwoerd hoorde van meerdere kanten dat de Amerikaanse rivierkreeft mogelijk iets te maken heeft met de aanwezigheid van blauwalg. De dieren, die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen, woelen de waterbodem om en graven gangen en holen, waardoor waterplanten losraken. Al met al niet best voor de waterkwaliteit. Dat het niet goed gaat met het slootleven in de polder merken bewoners ook. Zo waren tot een paar jaar geleden op warme voorjaarsdagen hele kikkerconcerten te horen. “Kikkers maakten soms zoveel herrie dat je er nauwelijks van kon slapen. Nu hoor je niets. Ik vind dat toch wel verontrustend.”

Specialisten bij het hoogheemraadschap denken dat de blauwalgengroei een gevolg is van meerdere zaken, waaronder waarschijnlijk ook de aanwezigheid van de Amerikaanse rivierkreeft. Pagnillo: “Natuurlijk zitten we niet stil en doen we onderzoek om de exacte oorzaak te achterhalen. Daarnaast kijken we of en hoe we er verder iets tegen kunnen doen. Voor wat betreft zwemmen in buitenwater is ons advies: zwem in officieel zwemwater. Daar wordt tijdens het zwemseizoen getest of het water veilig is om in te zwemmen.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden