Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Het bos langs de Lek bij Krimpen aan de Lek.</p>

• Het bos langs de Lek bij Krimpen aan de Lek.

(Foto: Jaap Graveland)

NVWK pleit voor behoud klein bos langs Lek

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • De Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) pleit voor het behoud van een buitendijks bos bij Krimpen aan de Lek. 


Scheepsbouwer IHC, de eigenaar van het 5 hectare grote bos, wil het verkopen aan een ontwikkelaar die de grond wil gebruiken voor de bouw van dure woningen. Zonde, vindt de NVWK. Zo gebruiken kinderen het bos als speelplaats en is het een belangrijke leefomgeving voor vogels en andere dieren. Daarmee is het ook educatief een waardevol stukje natuur. 

Behoud
De NVWK wijst erop dat Krimpenerwaard het areaal bomen binnen de gemeente met 10 procent wil laten groeien. Behoud van dit bestaande bos past volgens de natuurorganisatie perfect bij deze doelstelling en bij het huidige overheidsbeleid. Vooral bij woonkernen wordt nu ingezet op aanleg van zogenaamde ‘tiny forests’ of ‘voedselbosjes’.

Op dit moment inventariseren NVWK-leden in het bos de broedvogels. Dit heeft al tot verrassende waarnemingen geleid, zoals een zingende nachtegaal. Ook groeien er langs de getijde-oevers bijzondere planten, zoals de beschermde spindotters. In de loop van het jaar wordt de complete flora van het bos in kaart gebracht, net als het aantal vleermuizen dat er leeft.  

Software
Helemaal nieuw is een methode om de economische waarde van bomen vast te stellen. Dat gaat de NVWK doen met inzet van de software van i-Tree, nadat de bomen op naam zijn gebracht, geteld en ingemeten. Bomen vangen CO2 en fijnstof weg én zorgen voor biodiversiteit. Bovendien brengen bomen en planten rust met hun groen. Aan al deze zaken hangt een economische meerwaarde van een levend bos, die volgens de NVWK vele malen groter is dan alleen de brandstofwaarde van het hout.

De NVWK wil met alle inventarisaties aan de gemeente Krimpenerwaard laten zien dat het bos een grotere waarde en functie voor haar bewoners heeft dan als toekomstig bouwterrein voor een paar dure villa’s.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier