• Spandoeken op de rotonde bij Haastrecht.
• Spandoeken op de rotonde bij Haastrecht. Foto: aangeleverd

Spandoeken als protest tegen geluidsoverlast motoren langs de Vlist

Algemeen 438 keer gelezen

HAASTRECHT • Op verschillende plekken in Haastrecht hingen donderdag (Hemelvaartsdag) spandoeken met de tekst: ‘70dB(A) is de Max’. Hiermee wilde de actiegroep Geluidoverlast Motorfietsen in de Krimpenerwaard de aandacht vestigen op de geluidsoverlast van motorfietsen. 

Vooral op zonnige dagen in het weekend is het volgens voorzitter Tony Hardenberg vrijwel altijd raak. Dan zorgen voorbijrazende motoren langs de Vlist voor flinke herrie. “Inwoners van Haastrecht worden er letterlijk ziek van”, verklaart hij in een brief die de actiegroep onlangs stuurde naar het college van B en W en de fractievoorzitters van alle politieke partijen in de gemeente Krimpenerwaard. 

Brief
In mei 2020 nam de gemeenteraad nog een motie aan van CDA en VGBK om de geluidsoverlast van motorvoertuigen in de Krimpenerwaard terug te dringen. Burgemeester Roel Cazemier stuurde daarop, samen met zijn collega Laurens de Graaf van de gemeente Lopik, een brief naar de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Hierin stellen de burgemeesters dat motorfietsen veel meer geluid maken dan maatschappelijk acceptabel is en vragen zij de minister de geluidsnormen voor motorfietsen te verlagen.  

Alle inspanning heeft (nog) niet geleid tot een vermindering van de geluidsoverlast op het traject langs de rivier de Vlist. Sterker nog: zie is zelfs toegenomen. Het stiltegebied werd onlangs zelfs uitgeroepen tot ‘Het lawaaiigste stiltegebied van Nederland’. Ook deze verkiezing zorgde niet voor een vermindering van de geluidsoverlast, zegt Hardenberg. “In de weekenden lijkt het meer op een racecircuit dan op een stiltegebied.

Toegangsverbod
Hij ziet nog maar één oplossing voor het probleem: een toegangsverbod voor alle motorfietsen op het traject Haastrecht-Vlist en Vlist-Haastrecht. “Met andere woorden een afsluiting voor alle motorfietsen van 1 maart tot en met 30 september in de weekenden van vrijdag 18.00 uur tot en met maandag 07.00 uur. Dit met een uitzondering voor aanwonenden.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 14 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 16 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden