Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Thomas Kamminga van het TU Delft Solar Boat Team.
• Thomas Kamminga van het TU Delft Solar Boat Team. (Foto: aangeleverd)

Krimpenaar werkt mee aan bouw waterstofboot

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • In het Maritiem Museum Rotterdam is maandag de eerste vliegende waterstofboot ter wereld onthuld. Die is gebouwd door het TU Delft Solar Boat Team waar Thomas Kamminga lid van is. 


Vier werkdagen per week werkt de 21-jarige student uit Krimpen aan de Lek als software engineer mee aan het project. En dat bevalt ‘m goed. “Ik heb een theoretische studie, dus ben vooral met mijn hoofd bezig. Bij dit project doe ik de elektronica en moet ik juist veel met mijn handen werken. Dat vind ik heel leuk om te doen.”

Na het behalen van zijn diploma aan het Libanon Lyceum in Rotterdam begon Kamminga aan zijn studie technische wiskunde in Delft. Toen hij een half jaar geleden de kans kreeg om mee te werken aan de bouw van een waterstofboot besloot hij die te grijpen. Daarvoor heeft hij zijn studie tijdelijk on hold gezet. Heel veel achterstand loopt hij niet op. “Het was toch een vrij rustig jaar.”

Trimaran
In totaal zijn twintig studenten betrokken bij de het ontwerpen en bouwen van de boot. Na veel denkwerk lag er in januari een ontwerp op tafel. Voor de bouw is gebruik gemaakt van drie rompen van een oudere Solar Boat uit 2019. De enorme trimaran is uitgerust met een compleet waterstofsysteem, de slimste elektronica en enorm sterke vleugels om de boot niet alleen te laten varen, maar ook te laten vliegen.

Dat laatste is bijzonder. De vleugels duwen de boot uit het water waardoor de weerstand aanzienlijk afneemt. “Het verbruik van waterstof neemt daardoor af én je kan langer doorvaren”, legt Kamminga uit. “Tijdens de 6-uursrace in de open zee bij Monaco waar we komende zomer aan mee gaan doen, zal dat echt een voordeel zijn ten opzichte van de andere teams.” 

Tijdens die race neemt het team uit Delft het niet alleen op tegen andere studententeams, maar ook tegen commerciële partijen.

Kamminga en zijn teamgenoten gaan de komende tijd hun boot in de haven van Rotterdam testen en verbeteren. Zelf is hij overtuigd van de potentie van waterstof. “Vooral voor vliegtuigen en boten zie ik waterstof als dé energiebron voor de toekomst.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier