Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: wijntjesfotografie.nl

Natuurgezuiverd zwembad De Loete voor het eerst open

  •   keer gelezen

HAASTRECHT • Het vernieuwde zwembad (Natuurlijk) De Loete in Haastrecht is het tweede natuurgezuiverde bad in Nederland. Op Hemelvaartsdag, morgen dus, gaat het zwembad om 11.00 uur open voor publiek.


Op woensdagmiddag konden vrijwilligers het resultaat zien van de maandenlange werkzaamheden. Proefzwemmers beten het spits af met een duik in het ‘zachte’ water zonder chloorlucht. De vrijwilligers Hanneke en Bart van der Harst genoten van deze gelegenheid. “Het is net of je in een schoon meertje zwemt,” vertelt Bart. “We gaan minstens drie keer per week zwemmen,” vult zijn vrouw aan.

Onderscheiden
Peter van Schaik, voorzitter van de Stichting Openluchtbaden (VOB) is trots op het resultaat. Als vrijwilliger stak de Haastrechtse ondernemer vele uren in de totstandkoming van het natuurgezuiverde zwembad.

“Het plan is jaren geleden ontstaan. De Krimpenerwaard telt zeven zwembaden. We wilden ons onderscheiden en gezien onze ligging aan de Vlist, hadden we alle ruimte voor de extra voorzieningen. Met een helofytenfilter, een bak met speciaal geselecteerde planten, wordt het water op een natuurlijke manier gezuiverd. Het resultaat is schoon en zachter water. We verwachten dat het bad enkele maanden per jaar langer kan openblijven.”

Werking
Jan Molenaar (81), een van de 70 vrijwilligers, legt aan belangstellenden de werking van het zuiveren van het water uit: “Het water uit de twee bassins van 17,5 x 25 meter loopt via leidingen putten in. Vandaar uit wordt het water opgepompt en via sproeiers in de filterbak met zand gespoten, waar het gereinigd wordt. Het schone water wordt vervoerd naar een ketel, die al jaren dienst doet, en daarin opgewarmd. Op het dak van de kleedkamers liggen sundiscs, thermische zonnecollectoren, die de zwembadverwarming op zonne-energie mogelijk maken. Elke dag wordt al het water een keer gezuiverd. Ik heb me voornamelijk met de andere vrijwilligers beziggehouden met het opknappen van de aanwezige glijbanen en andere materialen, die nog gemakkelijk jaren meekunnen. Zelf zwemmen doe ik niet. Ik klus liever.”

De realisatie van het natuurgezuiverde zwembad, dat 1,3 miljoen euro kostte, werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de gemeente Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland. 

“Na het verzilveren van onze spaarpot hebben we het resterende bedrag geleend bij de Rabobank,” vervolgt van Schaik. “We verwachten dat het zwembad zeker 30 jaar meegaat. De kosten zijn dan allang afgeschreven.”

Oefenuurtje
Het ‘oefenuurtje’ verliep zonder problemen. Badjuf Retty Kapteijn hield zwemmend in het 20 graden warme water de boel in de gaten. Assistent-toezichthouder Mahlika Leeman hield de ‘wacht’ langs de kant.

“Hopelijk wordt het snel mooi weer,” merkt van Schaik nog op. “De toegangsprijzen zijn betaalbaar. Voor een abonnement betaalt men 70 euro in de voorverkoop. Daarvoor kan een liefhebber minstens 150 keer per jaar zwemmen in zowel Ons Polderbad in Stolwijk als bij ons.” 

Voor meer informatie: www.vlisterbaden.nl/natuurlijk-de-loete

Wim Kroone

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier