Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Haast niet meer voor te stellen: topdrukte op de Haven tijdens de laatst gehouden Nationale Zilverdag (2019).&nbsp;</p>

• Haast niet meer voor te stellen: topdrukte op de Haven tijdens de laatst gehouden Nationale Zilverdag (2019). 

(Foto: Stephan Tellier)

Nationale Zilverdag 2021 gaat digitaal

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • De 2021-editie van de Nationale Zilverdag gaat noodgedwongen digitaal. De uitzending is op Tweede Pinksterdag van 10.00 tot 12.00 uur (én daarna) te bekijken.


Lang woog het bestuur van de Zilverdag verschillende opties tegen elkaar af. “Zo hebben we aan een lightversie gedacht maar dan later in het jaar, bijvoorbeeld in september”, licht voorzitter Bir Muste toe. “De vooruitzichten met betrekking tot corona blijven echter onzeker en we moesten een keer de knoop doorhakken.”

Geen optie
Weer een jaar uitstellen, zoals vorig jaar noodgedwongen gebeurde, was geen optie, vervolgt Muste: “We wilden in ieder geval ‘iets’ organiseren. De Nationale Zilverdag trekt ieder jaar zo’n 130 deelnemers en ruim 20.000 bezoekers. Die wilden we niet opnieuw in de kou laten staan.”

En dus kwam er na een brainstormsessie een digitale Zilverdag uit. Presentatrice Margot Kuzee neemt daarbij in een twee uur durend programma de kijkers aan de hand door de Zilverstad en voert ze langs goud- en zilversmeden, de Vakschool, het Zilvermuseum, Galerie Meesters van de Zilverstad en Juwelier Rikkoert. 

Muste: “Goud- en zilversmeden vertellen over hun werk. De Schoonhovense deelnemers doen dat vanuit hun eigen locatie, smeden van buiten de Zilverstad presenteren enkele van hun creaties op drie locaties: café Toltien, het koor van de Grote Kerk en het Arto Theater. Overigens is er veel variatie bij de deelnemers: van net afgestudeerd tot zeer ervaren.”

Schatkamer
Op haar wandeling tussen de verschillende locaties licht Margot Kuzee gelijk enkele aansprekende locaties van mooi Schoonhoven uit. Muste: “Vermeldenswaard is ook het bezoek aan het Zilvermuseum. Jan van Nouhuys leidt de kijkers rond door zijn tentoonstelling, die vanwege corona nog niet te zien is geweest. Ook Pauline Barendse en Jan Matthesius exposeren in het Zilvermuseum. Zij openen voor deze gelegenheid hun schatkamer en laten werk zien dat nooit eerder is vertoond.”

Silver Challenge
Ook de bij de Zilverdag horende Silver Challenge gaat deze editie digitaal. De ingezonden werken -kunstobjecten en sieraden- worden door zowel het publiek als een vakjury beoordeeld. Voor de publieksprijs kunnen kijkers op Tweede Pinksterdag van 10.00 tot 17.00 uur stemmen (één keer per ip-adres). Rob Glastra maakt foto’s van de inzendingen, zodat deze kunnen worden beoordeeld.

“Al met al wordt deze 36ste editie dus ook een heel bijzondere”, besluit Bir Muste. “We denken hiermee alsnog in een behoefte te voorzien, al hopen we natuurlijk vooral dat we komend jaar weer gewoon live bezoekers kunnen ontvangen op Tweede Pinksterdag.”

De digitale Zilverdag is Tweede Pinksterdag (maandag 24 mei) van 10.00 tot 12.00 uur te zien via: www.zilverdag.nl/2021

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier