Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• De betreffende grutto.</p>

• De betreffende grutto.

(Foto: Weidehof Krimpenerwaard)

Grutto keert na retourtje Afrika terug op hetzelfde perceel

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Een grutto-mannetje werd op 5 mei 2020 geringd in de polder bij Bergambacht. Precies een jaar later is-ie terug, op vrijwel hetzelfde perceel.


“Je hoort natuurlijk vaker dat trekvogels terugkeren naar dezelfde plek als waar ze vandaan kwamen, maar het is altijd leuk om dat zelf te kunnen waarnemen”, zegt Mariëlle Oudenes, die de grutto met zijn ring namens Weidehof Krimpenerwaard spotte met de telescoop.

Compliment
“Het blijft bijzonder dat zo’n vogel na een tocht van enkele duizenden kilometers vanuit Afrika weer hetzelfde gebied opzoekt. En dan niet een perceel in bijvoorbeeld Lekkerkerk of Ammerstol, maar in dit geval opnieuw de polder aan de oostkant van Bergambacht. Dat doen ze alleen als de omstandigheden juist zijn. Een compliment dus naar de boeren en streekbewoners die zich hebben verzameld in Weidehof Krimpenerwaard om te zorgen dat weidevogels zich hier thuis voelen.”

De betreffende grutto hield zich op bij een gecreëerd plas-dras-gebied en is volgens Mariëlle vast niet alleen: “Het is een perfecte locatie voor stelletjes, al heb ik zijn vrouwtje niet kunnen waarnemen.”

Bar
Over stelletjes en dan met name hun kroost gesproken: die beleven tot dusverre een horror-voorjaar. Regen, kou, maar zelfs ook sneeuw, storm en hagelbuien zorgen voor barre omstandigheden.

Mariëlle: “Algemeen bekend is dat weidevogels het al moeilijk hebben en dan helpt dit niet mee. Vooral niet als je weet dat de kuikens van weidevogels gelijk zelf op zoek moeten naar voedsel. De eerste dagen hebben ze nog reserve vanuit het ei, maar daarna moeten ze kiezen: lekker onder moeders warme vleugels blijven en niets eten of op zoek gaan naar insecten. Daar eten ze er zo’n duizend per dag van. Maar zijn die er wel met dit koude weer? Gelukkig hebben diverse stelletjes gewacht met hun nest. Hopelijk treffen hun kuikens betere weersomstandigheden.”

Meer informatie: www.weidehofkrimpenerwaard.nl

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier