Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Stockfoto 123RF

Tool voor ex-coronapatiënten

  •   keer gelezen

REGIO • Zorgverleners in de regio hebben de handen ineengeslagen om problemen die ex-coronapatiënten ervaren in kaart te brengen. Dit resulteerde in een overzicht met aandoeningen/klachten die zich kunnen voordoen na corona met daarbij tips en professionals die wellicht de helpende hand kunnen bieden.


Klachten die ex-coronapatiënten ervaren zijn zeer divers: van benauwdheid en kortademigheid tot reuk- en smaakverlies en van cognitieve klachten als geheugenverlies en concentratieproblemen tot psychische problemen.

Nasleep
“Veel aandacht gaat uit naar mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen”, vertelt Ineke Weverling, projectleider Regionale Samenwerking Nazorg Corona. “Zij worden in veel gevallen langdurig gevolgd door de nazorgpoli. Mensen die thuis corona hebben doorgemaakt zijn niet altijd in beeld bij de huisarts, maar kunnen ook een lange nasleep van de ziekte ervaren. Ook naasten die bijvoorbeeld in onzekerheid hebben gezeten over hun dierbare op de IC kunnen klachten hebben, maar daarvoor niet naar de huisarts gaan. Dit kan op de lange duur tot ernstiger klachten leiden.”

Zorgverleners in Midden-Holland hebben tijdens online (thema)bijeenkomsten informatie uitgewisseld over ieders expertise. Weverling: “Dit resulteerde in een overzicht, een factsheet, waarin ex-coronapatiënten in één oogopslag kunnen zien welke problemen zich kunnen voordoen na corona en welke professionals hen het beste kunnen helpen. Bij ademhalingsproblemen bijvoorbeeld is de longfysiotherapeut de aangewezen persoon en bij het terugkomen op gewicht kan de diëtiste advies geven. Ook de ergotherapeut blijkt voor de nazorg bij corona van grote waarde. Denk aan hulp bieden bij slaapproblemen, vermoeidheid, het hervatten van werk of andere dagelijkse activiteiten.”

Link
Op de factsheet staan volgens Weverling alle expertisegebieden benoemd. “Betrokkenen kunnen lezen wat of wie kan helpen bij de verschillende klachten en via een interactieve link is een professional in de buurt snel te vinden.”

De factsheet is hier te vinden.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier