Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Jan-Cees Hoftijzer en Marco Goudriaan blijven zich vol enthousiasme inzetten voor de huurders.</p>

• Jan-Cees Hoftijzer en Marco Goudriaan blijven zich vol enthousiasme inzetten voor de huurders.

(Foto: Jan Timmer)

‘Ons Belang’: klankbord voor de huurders

  •   keer gelezen

KRIMPEN AAN DE LEK • Huurdersvereniging Ons Belang speelt een belangrijke rol in Krimpen aan de Lek. Het vertegenwoordigt zo’n 850 huurders in het Lekdorp en komt op voor hun belangen. Een interview met voorzitter Jan-Cees Hoftijzer en vice-voorzitter Marco Goudriaan.


Als er één dorp in de Krimpenerwaard de voorbije jaren een metamorfose heeft ondergaan is het Krimpen aan de Lek wel. Er ontstond een nieuw dorpshart, plan Molenweide werd na een lange pauze opnieuw opgepakt, de ‘beroepenbuurt’ kreeg een stevige upgrade en project Hoofdstraat (met 63 luxe flatwoningen) is in volle gang, om maar wat voorbeelden te noemen.

Samenwerking
“QuaWonen speelt daar een belangrijke rol in”, weet Hoftijzer. “Zonder deze actieve woningcorporatie zag Krimpen aan de Lek er lang niet zo attractief uit.”

Ons Belang en QuaWonen trekken al jaren met elkaar op. “De samenwerking is goed”, bevestigt Marco Goudriaan. “Natuurlijk, je bent het over dingen wel eens met elkaar oneens, maar we komen er altijd uit. Wat ons aanspreekt in QuaWonen is dat zij haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt. En dan praten we niet alleen over nieuwbouw, maar ook over bestaande woningen. De afgelopen twee jaar zijn in Krimpen aan de Lek 170 huurwoningen verduurzaamd. Een mooi voorbeeld daarvan is de ‘beroepenbuurt’. Straks komen ook 75 woningen van het Klaproosveld en 31 panden in de Kamillestraat aan de beurt.”

De huurdersvereniging fungeert als klankbord voor de huurders. “Zeker rondom renovaties van huurwoningen worden we regelmatig geraadpleegd. En eigenlijk komt het altijd tot een oplossing waar iedereen mee kan leven.”

Ambitie
QuaWonen heeft een hoog ambitieniveau, maar wordt gehinderd door de verhuurdersheffing die Het Rijk woningcorporaties oplegt, vervolgt Jan-Cees Hoftijzer: “Er moeten jaarlijks vele miljoenen euro’s worden overgemaakt naar het Rijk. Afgelopen jaar ging het om een bedrag van zeven miljoen euro. Zonde, want dat geld zou beter geïnvesteerd kunnen worden in nog meer betaalbare huurwoningen.”

De Krimpenerwaard zit daar om te springen, weten de bestuursleden van Ons Belang: “Voor jonge mensen is het bijna niet te doen een mooie start op de woningmarkt te maken. Daarnaast hebben we te maken met het feit dat kwetsbare mensen en statushouders sociale huisvesting geboden moet worden én dat gezinnen steeds kleiner worden. Er is berekend dat in 2030 tachtig procent van de woningen die QuaWonen in beheer heeft wordt bewoond door één persoon. Daar is bijna niet tegenop te bouwen. De druk is enorm.”

Huurdersvereniging Ons Belang kent een lange historie die teruggaat naar het oprichtingsjaar 1923. Maar gedateerd is ‘de club’ nog allerminst, stellen Hoftijzer en Goudriaan: “Wij blijven ons vol toewijding en enthousiasme inzetten voor onze leden.”

Jan Timmer,
Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal
Volg @jtimmertekst op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier