Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Kyan van Opstal ontvangt zijn prijs uit handen van jongerenwerker Moniek Boom.</p>

• Kyan van Opstal ontvangt zijn prijs uit handen van jongerenwerker Moniek Boom.

(Foto: Ernst Klip)

Kyan van Opstal wint jongeren-fotowedstrijd ‘Het perfecte plaatje Krimpenerwaard’

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD  • Kyan van Opstal is winnaar geworden van ‘Het perfecte plaatje Krimpenerwaard’, de fotowedstrijd voor jongeren.


De foto’s die de jonge inwoner van Krimpen aan de Lek maakte tijdens de lockdown vielen in de smaak bij de jury. Naast het entreegebouw van recreatiegebied Krimpenerhout kreeg Kyan zijn prijs uitgereikt: een cadeaubon plus één van zijn foto’s (van een zonsondergang) op canvas. 

Het was echter een andere foto die het meest indruk maakte op de jury. Die van zijn leraar die een online les verzorgt in een lege klas. “Die afbeelding geeft een mooi beeld van de lockdown”, legt Ernst Klip uit.

Uitdaging
Klip, professioneel fotograaf uit Lekkerkerk, was door Stichting Jeugd- en Jongerenwerk gevraagd om, samen met wethouder Lavinja Sleeuwenhoek en jongerenwerker Moniek Boom, alle foto’s te beoordelen die de vijftien deelnemers hadden ingezonden.

Een leuke uitdaging. “Je ziet aan de inzendingen dat ze echt hebben nagedacht over het beeld. Het liefst had ik de jongeren allemaal persoonlijk ontmoet. Dan kon ik ze tips geven, maar dat zit er vanwege corona even niet in.”

Variant
Het was Moniek Boom die op het idee kwam om een fotowedstrijd te organiseren. “Ik volgde het gelijknamige tv-programma en vond het leuk om speciaal voor jongeren van 12 tot en met 18 een ‘Krimpenerwaardse’ variant op te zetten. Wij kunnen hen als jongerenwerk nu weinig bieden. Inlopen en activiteiten gaan bijvoorbeeld al langere tijd niet door. Wel gaan we nu meer de straat op, maar een coronaproof evenement is lastig te organiseren. Voor deze fotowedstrijd konden jongeren zelf op pad om foto’s te maken. Wat is zoal heb gehoord vonden ze het leuk om mee te doen.”

Tante
Winnaar Kyan vond het wel een uitdaging om de zes opdrachten - met elk een ander thema - te voltooien. Hij leende de camera van zijn tante en maakte foto’s van onder andere de golfbaan, een elfenbankje en de surfplas. Dat hij de wedstrijd zou winnen, had hij nooit gedacht. “Ik maakte wel eens een foto met mijn smartphone, maar dat was meer voor de lol.”

Gaandeweg werd de jonge Krimpenaar steeds fanatieker, zo merkte zijn moeder. “Kyan wilde graag foto’s maken van de zonsopgang en vroeg me of ik ‘m wilde brengen naar een mooi plekje. ‘s Morgens om kwart over zes! Best vroeg, maar het was de moeite waard. De foto die hij toen maakte, is nu op canvas afgedrukt.” 

Ook de nummers 2 tot en met 5 van de fotowedstrijd krijgen allemaal hun mooiste foto op canvas. Voor de nummers 1 tot en met 3 zit er nog een cadeaubon bij. Een selectie van de mooiste foto’s die de deelnemers maakten, krijgt een plek in een expositie. Die is binnenkort is te zien in één of meerdere vestigingen van Bibliotheek Krimpenerwaard.

Einduitslag: 1. Kyan van Opstal (Krimpen aan de Lek), 2. Eline Speksnijder (Schoonhoven), 3. Ryan van Ginkel (Haastrecht) en Bo Verboom (Schoonhoven), 4. Carlijn Bardega (Ammerstol).

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier