Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Healing art-fotografie moet aan bepaalde criteria voldoen.</p>

• Healing art-fotografie moet aan bepaalde criteria voldoen.

(Foto: Sarah Vendrig Fotografie i)

Sarah Stuurman maakt ‘healing art’: ‘meer dan een natuurfoto aan de wand’

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Fotograaf Sarah Stuurman Vendrig is gespecialiseerd in healing art. Ze maakt foto’s die een positieve invloed hebben op mensen in hun werkomgeving dan wel een stressvolle ruimte (denk aan een ziekenhuis of tandartspraktijk).


De term healing art mag wat zweverig klinken, maar is dat allesbehalve, stelt de inwoonster van Schoonhoven: “Onze band met de natuur is genetisch bepaald. Wetenschappelijk onderzoek, onder andere vanuit de zorg om voor cliënten een stukje stress weg te nemen, heeft een lange lijst aan positieve uitkomsten opgeleverd. De natuur blijkt een goede invloed op de mens te hebben. Dat op zich is natuurlijk niet verrassend, wel dat je daarvoor niet daadwerkelijk in de natuur aanwezig hoeft te zijn.” 

Bloesem
En daar komt Sarah in beeld. Zij maakt foto’s die een werkruimte dan wel stressvolle omgeving niet alleen opfleuren, maar ook een helende invloed hebben.

“Je kunt je voorstellen dat je je als patiënt beter op je gemak voelt in een wachtkamer met levensechte, rustgevende en kalmerende natuurbeelden dan eentje met steriele, witte wanden. Of dat je in de stoel van de tandarts uitkijkt op een verlichte wolkenlucht met bloesem. Ons brein kan zich op één ding tegelijk concentreren: als dat het mooie uitzicht is, wordt de boor van de tandarts even naar de achtergrond verdrongen.”

Healing cards
Ook in een kantoor doet healing art haar werk: “Denk aan het tegengaan van stress en het bevorderen van productiviteit en creativiteit. Deze natuurbeelden kan je ook goed aanbrengen op plekken waar ontspanning juist extra belangrijk is, zoals een hotel of yogastudio.”

Voor de thuiswerkers in deze coronatijd heeft Sarah ‘healing cards’, healing art in kaartvorm. “Met de bijgeleverde kaarthouder kan de set op de werkplek worden geplaatst, om zo toch dat stukje natuur -en daarmee alle voordelen- mee te pikken tijdens de thuiswerkdag. Daarbij kan de gebruiker zich ook abonneren, zodat men in alle seizoenen verzekerd is van bijpassende foto’s.”

Specialiseren
Sarah ervoer zelf de helende invloed van de natuur toen ze enkele jaren geleden in haar voormalige functie te kampen had met een burn-out. “Ik was al veel buiten te vinden, maar nu trok de natuur me extra. Het heeft me geholpen bij mijn herstel.”

Ze besloot het roer om te gooien en zich op haar passie fotografie te storten. Toen ze na een fotovakopleiding in aanraking kwam met healing art, en een bijhorende cursus volgde, viel het kwartje: “Ik besloot me op dat terrein te specialiseren.” 

Afsluitend: “Niet iedere landschapsfoto voldoet aan de eisen van healing art. Criteria als veiligheid, openheid of juist beschutting staan centraal. Geen foto van een somber, dicht bos dus. En ook liever herkenbaar als abstract, want dat werkt niet in de healing art.”

Meer informatie: www.healing-art.nl

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier