Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Dankbaarheid is het thema van de het (online) jubileumfeest.</p>

• Dankbaarheid is het thema van de het (online) jubileumfeest.

‘Vrouwenochtend’ viert 25-jarig jubileum online

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Corona zette afgelopen jaar een streep door de jubileumviering van de Open Ochtenden voor Vrouwen. De organisatie heeft als alternatief een online-programma samengesteld. 


“Het haalt het natuurlijk niet bij ‘live’, maar het is beter dan niets”, stelt Bertina van Es, één van de vijf werkgroepleden.

Voor het eerst
In 1995 werden de Open Ochtenden voor Vrouwen, inmiddels Ontmoeting met Vrouwen geheten, voor het eerst gehouden. Vijf vrouwen uit verschillende kerken in en om Schoonhoven namen het initiatief.

Van Es: “Zij wilden niet binnen de kerk iets voor vrouwen organiseren -dat was er immers al- maar juist over de kerkmuren heen. Elkaar opzoeken en vooral ook met mensen buiten de kerk het gesprek aangaan over onderwerpen die ons allemaal raken.” 

Het leidde tot twee ochtenden per jaar, 25 jaar lang. “Dat het in een behoefte voorziet, blijkt iedere keer uit de opkomst in hotel/restaurant Belvédère: 90-100 bezoekers. Van jonge moeders tot oma’s uit de hele Krimpenerwaard en zelfs daarbuiten. Heel gemêleerd dus.”

Herkenning
Iedere samenkomst is er een spreekster, soms een spreker, die over een bepaald onderwerp een inleiding houdt. Actuele onderwerpen en herkenbare situaties komen langs en het onderwerp wordt van verschillende kanten belicht.

Van Es: “Er wordt vaak gelachen, omdat herkenbare situaties de revue passeren. Die herkenning bemoedigt en relativeert. Na een optreden in de vorm van een lied of sketch gaan we bij een tweede kopje koffie of thee aan de hand van open vragen in gesprek over het onderwerp. Zo leren we van elkaar. Door de open en veilige sfeer aan tafel durven mensen zich vaak kwetsbaar op te stellen en ontstaan er mooie gesprekken. Tussen jong en oud, gelovig en niet-gelovig.”

Digitaal
Omdat het nog steeds niet mogelijk is om met een grote groep vrouwen bij elkaar te komen, heeft de organisatie een feestelijk, digitaal programma samengesteld, dat door iedereen bekeken kan worden. “Deze keer niet in de mooie zaal van Belvédère, maar opgenomen op het terras en bij de eeuwenoude platanen achter het hotel”, licht Bertina van Es toe.

Zij presenteert het online-programma samen met Lydia den Hartog, haar opvolgster. “Ja, het is ook gelijk mijn laatste samenkomst vanuit de organisatie. Toen ik er twintig jaar geleden bij kwam was ik de jongste in de werkgroep, nu ben ik met mijn 54 jaar de oudste. Tijd om plaats te maken voor een verse kracht.”

Dankbaarheid
Spreekster Marije Vermaas stelt het thema dankbaarheid centraal en er is muziek. Van Es tot besluit: “Hopelijk is er in de herfst weer een échte samenkomst en anders in het voorjaar van 2022 vast weer.”

De feestelijke digitale Ontmoeting met Vrouwen is te bekijken via een link op de website www.omvschoonhoven.nl

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier