Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Wijntjes Fotografie
update

Noodkreet Kledinggroep: ‘wie helpt ons aan een onderkomen?’

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Kledinggroep Bergambacht is al enkele maanden naarstig op zoek naar een nieuw onderkomen. Tot nu toe zonder resultaat.


“De tijd dringt”, laten de initiatiefnemers Sjef en Rianne Lieberwirth weten. “We geven het tot 1 juli de tijd, maar dan gaat noodgedwongen de stekker eruit.”

Geen luxe
Kledinggroep Bergambacht voorziet minima niet alleen van kleding en schoeisel, maar desgewenst ook van speelgoed, huishoudelijke artikelen en in noodgevallen zelfs van een voedselpakket. “Het is hard nodig”, weet Sjef. “We hebben sinds we zijn gestart -september 2019- zeker 400 gezinnen geholpen. Uit de hele Krimpenerwaard, maar soms ook daarbuiten. Deze voorziening is geen luxe hè, maar broodnodig.”

De kledinggroep krijgt kleding en andere artikelen van particulieren en winkeleigenaren. “In het laatste geval is het gloednieuw, met de labels er nog aan. Je moet eens weten wat dat met mensen doet die er eigenlijk geen geld voor hebben.”

Op straat
Tot enkele maanden geleden runde het paar Lieberwirth de kledinggroep vanaf een etage aan de Raadhuisstraat te Bergambacht. “Maar de winkeleigenaar had deze ruimte zelf weer nodig, dus moesten we eruit. Op zich niets van te zeggen, want dat was vooraf ook de afspraak, maar we staan hierdoor sinds januari min of meer op straat. Want een nieuwe ruimte vinden valt niet mee.”

Bij de gemeente kreeg Sjef Lieberwirth volgens eigen zeggen nul op het rekest. “We hebben afgelopen jaar nog een waarderingscheque van 1.000 euro gekregen, dus de gemeente is op zich blij met wat wij doen, lijkt me. Maar op onze vraag naar de beschikbaarheid van een pand blijft het stil. Vreemd, want volgens de laatste nieuwsberichten heeft Krimpenerwaard best wat leegstaand vastgoed, dat wij wellicht -tijdelijk- kunnen gebruiken.”

Noodgreep
De huidige situatie is volgens de initiatiefnemer ‘op z’n zachtst gezegd niet ideaal’: “We runnen de kledinggroep nu vanuit huis, maar dat is echt een noodgreep. Het hele huis staat vol met spullen, we kunnen geen kant op. Soms krijgen we zelfs televisies of koelkasten om weg te geven, daar zeg je geen nee tegen. Nog even los van de stress die deze situatie met zich meebrengt, want nu zijn we er helemaal 24/7 mee bezig. Je kunt de deur niet meer achter je dicht trekken.”

Lieberwirth geeft het nog twee maanden de tijd. “Ik moet een deadline stellen, want zo gaat het niet langer. We hebben al noodkreten geplaatst op onze eigen social media, die driftig zijn gedeeld. Maar een nieuwe ruimte heeft het niet opgeleverd.”

Netjes
Kledinggroep Bergambacht stelt volgens Lieberwirth weinig eisen, maar een eigen locatie van minimaal zo’n zestig vierkante meter zou zeer welkom zijn. “Dan kunnen we de kleding en andere artikelen weer netjes presenteren en hebben onze cliënten weer het gevoel dat ze kunnen winkelen. Deze voorziening kun je de minima toch niet afpakken?” Wie een ruimte beschikbaar heeft of meer informatie wil: Sjef en Rianne Lieberwirth, 06-38142450.

‘We hebben zeer regelmatig contact met Sjef Lieberwirth en Rianne van Soest van de Kledinggroep Bergambacht’, laat een gemeentewoordvoerder in een reactie weten. ‘We denken ook mee. Het is op dit moment echter zo, dat er geen vastgoed -in bezit van de gemeente- beschikbaar is. Mocht er iets vrijkomen dan laten wij hen dat uiteraard weten’.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten