Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Dick Wiltenburg en Tineke de Keijzer voor hun woonboerderij.</p>

• Dick Wiltenburg en Tineke de Keijzer voor hun woonboerderij.

(Foto: wijntjesfotografie.nl)

Dick en Tineke zoeken medebewoners voor hun karakteristieke woonboerderij

  •   keer gelezen

LOPIK • Dick Wiltenburg en Tineke de Keijzer willen in de toekomst permanent hun erf delen. Met de realisering van zes wooneenheden op hun woonlocatie aan de Lekdijk West, waar het echtpaar al 40 jaar in een karakteristieke boerderij uit 1888 woont, hopen zij dit cultureel erfgoed voor de toekomst te behouden.

Vanaf het moment dat Dick en Tineke als twintigers in 1981 de woonboerderij betrokken, deelden zij hun erf met studenten van de Vakschool in Schoonhoven. Sinds vier jaar ontvangen ze gasten uit binnen- en buitenland in hun ‘Bed and Kitchen’.

“Dat bevalt goed,” vertelt Tineke de Keijzer enthousiast. “Het geeft reuring en brengt de stad een beetje naar het platteland.”

Omgevingswet
Toen de gemeente Lopik in 2016 haar inwoners uitnodigde om ideeën te delen in het kader van de nieuwe omgevingswet, was dit voor het ondernemende duo een start van het proces om hun erf te gaan delen.

“Op dit moment zijn de onderzoeken afgerond,” stelt Dick Wiltenburg. “De planning is dat de bestemmingsplanwijziging vanaf deze maand bij de gemeente ter inzage ligt. De volgende stap is mensen vinden waar we graag ons erf mee willen gaan delen.”

Aan de Lekdijk is plaats voor zes wooneenheden. In de boerderij komt een ruimte, die geschikt is voor een gezin. In het achterhuis worden drie appartementen gerealiseerd. Het werkerf en de schuur vormen met de hooiberg het hart van het woonerf, waaromheen twee schuurwoningen geclusterd worden.

Gezamenlijk
“In een van deze schuurwoningen willen wij ons vestigen,” zegt Tineke, die met passie praat over het project, waarin liefde voor het buitenleven en sociale betrokkenheid centraal staan. “Het perceel is 1,6 hectare groot. Elke bewoner bezit hiervan een eigen privégedeelte, maar het overgrote deel -de hooiberg als gezamenlijke ontmoetingsruimte, de schuur, de boomgaard, het weiland en de parkeergelegenheid-, is gezamenlijk eigendom. Het geheel heeft de uitstraling van één erf, dus er zijn geen afscheidingen in de vorm van hekken of aparte tuintjes.”

Het echtpaar heeft goede hoop, dat alle plannen door de ambtelijke molen komen. Landelijk gezien is er grote belangstelling voor erfdelen. Hun website www.vijfhoeven-erfdelen.nl wordt veel bekeken. Ze zouden het leuk vinden als ook mensen uit de regio hier weet van hebben.

VvE
De eigendomsverhoudingen willen Dick en Tineke goed regelen. “We komen uit op een Vereniging van Eigenaren (VvE) als rechtsvorm. Een kettingbeding in de koopovereenkomst waarborgt dat een bewoner niet zonder toestemming van de medebewoners zijn wooneenheid kan verkopen. Op deze manier willen we er zorg voor dragen dat nieuwe bewoners bewust kiezen voor deze manier van wonen met elkaar, het behoud van het erfgoed en een vitaal platteland een warm hart toedragen.”

Wim Kroone

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten