• Gerda met haar partner en nichtje tijdens een 'MS Motion'.
• Gerda met haar partner en nichtje tijdens een 'MS Motion'. Privéfoto

Crowdfundingactie: Gerda Huijzer hoopt op stamceltransplantatie

Algemeen 1.034 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De ziekte MS krijgt steeds meer impact op het leven van Gerda Huijzer. Ze heeft nu haar hoop gevestigd op een stamceltransplantatie in het buitenland.

Om de dure behandeling te bekostigen heeft haar partner Ilona een crowdfundingactie opgezet. Doel is het inzamelen van 66.000 euro om als het even kan dit jaar nog naar Mexico te vliegen en daar de stamceltransplantatie te ondergaan.

Juiste diagnose
Het duurde enkele jaren voordat bij de 46-jarige inwoonster van Schoonhoven de juiste diagnose werd gesteld. “Ik had diverse lichamelijke klachten, maar die werden vaak toegeschreven aan het feit dat ik te zwaar was en problemen met mijn schildklier had. Ook werd het gegooid op Fibromyalgie, ofwel weke delen reuma. Ik ben gezonder gaan leven en eten, onderging ook een maagoperatie, maar niks hielp. Vervolgens zou het tussen mijn oren zitten en werd een psychiater ingeschakeld. Maar ik voelde dagelijks pijn. Dat verbeeld je je toch niet?”

Een vriendin van het stel die ook multiple sclerose had, zette Gerda begin 2017 op het juiste spoor. “Zij zei: ‘volgens mij heb jij ook MS, ik zou maar eens een MRI-scan laten maken’. De arts in het Groene Hart Ziekenhuis stond dit toe, al geloofde hij niet dat er multiple sclerose uit zou komen. Enkele dagen later volgde de uitslag: MS dus en helaas ook nog de progressieve vorm. Daarbij ga je eigenlijk alleen maar achteruit.”

Erkenning
Enerzijds stortte haar wereld in, maar er viel ook gelijk veel op z’n plek, verwoordt Gerda haar gevoel destijds. “Het kwam dus niet omdat ik te dik was of omdat ik het me verbeeldde. Het voelde als een erkenning van mijn klachten. Niet dat ik er veel mee opschoot, want kans op herstel is er in mijn situatie niet.”

MS heeft inmiddels een grote impact op haar leven: “Ik ben gebonden aan mijn rolstoel en scootmobiel. Hooguit een loopje naar de schuur of keuken dan wel een blokje om gaat nog. Daarnaast zijn mijn denk- en concentratievermogen aangetast en heb ik een zeer gevoelige en soms pijnlijke huid. Er zijn dagen dat ik amper kleding aan mijn lichaam verdraag. Verder kan ik extreem moe zijn, zie ik steeds minder en heb ik spierkrampen en -spasmes.”

Vooral afgelopen jaar ging de achteruitgang helaas hard. “Als het in dit tempo gaat, blijft er weinig voor me over”, baalt Gerda van het sombere vooruitzicht. 

Transplantatie
Verhalen van lotgenoten die een succesvolle stamceltransplantatie hadden ondergaan deden Gerda en haar partner Ilona besluiten om zich daar ook op te oriënteren. “In Nederland wordt die behandeling niet erkend en vergoed, reden waarom je bent aangewezen op het buitenland”, licht ze toe. “Wij hebben voor een ziekenhuis in de stad Puebla (Mexico) gekozen. De behandeling -chemotherapie gecombineerd met het afnemen en terugplaatsen van stamcellen- duurt in totaal bijna een maand.”

Schroom
Het is een dure operatie. In totaal heeft Gerda 66.000 euro nodig. Ze voelt enige schroom om min of meer haar hand op te houden en daarnaast levert het extra stress op, wat niet meehelpt in haar situatie. “Maar ik weet ook dat het mijn laatste redmiddel is. In Nederland ben ik uitbehandeld. Als ik niks doe, weet ik zeker dat het in snel tempo achteruit gaat. Ik hoop dat mensen mij willen helpen.”

Inmiddels komen de eerste donaties binnen. Gerda hoopt nog dit jaar de behandeling te ondergaan en anders begin 2022. “Hoe sneller ik erbij ben hoe beter, want alles wat je kwijtraakt komt in principe niet meer terug. De stamceltransplantatie is met name bestemd om de ziekte te remmen.”

Resetten
Eenmaal behandeld is het afwachten en de eerste maanden vooral goed uitkijken om geen ziektes op te lopen, omdat het lichaam immers helemaal gereset is. “Ik hoop daarna weer van de kleine dingen te kunnen genieten: een wandelingetje maken, een dagje weg en zonder of met minder pijn leven. Dat zou fantastisch zijn.”

Wie wil doneren of meer informatie wil: Gofundme of Facebook

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 16 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 18 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden