Afbeelding
Foto: Stockfoto

Initiatiefnemers popelen om te gaan bouwen in Lopikse kernen

Algemeen 385 keer gelezen

LOPIK • De gemeenteraad van Lopik stemde dinsdagavond unaniem in met de Nota Uitbreiding Vitale Kernen, die het mogelijk maakt eenmalig per geschikte kern vijftig woningen te bouwen. Initiatiefnemers kunnen hun plannen per direct indienen.

Woningbouw in landelijk gebied is lange tijd vrijwel onbespreekbaar geweest. Er was stringente regelgeving, die alleen op vooraf aangewezen locaties uitbreiding van kernen mogelijk maakte. Specifiek voor de gemeente Lopik was alleen de locatie Lopik-Oost opgenomen in deze lijst met aangewezen locaties. Verdere verstedelijking in het landelijk gebied was conform de Provinciale Ruimtelijke Verordening niet toegestaan. 

Vitaliteit
De doelstelling van de Beleidsnota Uitbreiding Vitale Kernen is dat initiatieven die worden ingediend voor uitbreiding van bestaande kernen meer moeten omvatten dan alleen woningbouw. Ze moeten bijdragen aan de vitaliteit en leefbaarheid van de kern.

Het debat in de gemeenteraad duurde niet lang. Woningbouw die voorziet in een behoefte én het minimaal 30% inzetten op de bouw van betaalbare sociale huur- en/of koopwoningen kreeg de voorkeur. De raadsleden waren tevens benieuwd of er al toezeggingen aan initiatiefnemers zijn gedaan door het college. 

Buitenkans
Wethouder Gerrit Spelt hierop: “Dat is niet het geval, maar ik weet dat er initiatiefnemers klaar staan. We willen met deze buitenkans vaart maken. De beste plannen voor onze gemeenschap zullen worden gekozen. Bij die keuzes heeft de raad uiteraard het laatste woord.”

Zeldenrust
Projectontwikkelaar Arjan Verstoep verwacht binnenkort al een bouwaanvraag in te dienen voor vijftig woningen bij rijksmonument Zeldenrust in Benschop.

De eerste ideeën rondom de herbestemming van het agrarische bedrijf van Jan van Bruchem werden in 2017 al voorgelegd aan de gemeenschap in Benschop. Toen stuitte dat plan op veel weerstand. 

Wim Kroone

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 3 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Krimpen zoekt nieuwe burgemeester: inwoners mogen meedenken Nieuws 5 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden