Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; V.l.n.r.: Slager Willem Markus (hij kreeg de eerste flyer uitgereikt), burgemeester Roel Cazemier en Arjan van Geel namens Politie Krimpenerwaard.</p>

• V.l.n.r.: Slager Willem Markus (hij kreeg de eerste flyer uitgereikt), burgemeester Roel Cazemier en Arjan van Geel namens Politie Krimpenerwaard.

(Foto: Jan Timmer)

Flyeractie: Politie hoopt in zoektocht naar hennepkwekerijen op hulp inwoners

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Onder de titel ‘Ruik jij onraad?’ worden inwoners van de Krimpenerwaard opgeroepen om de politie in te lichten als ze een hennepkwekerij in hun woonomgeving vermoeden. De pilot van een bijbehorende flyeractie vond dinsdag plaats in Gouderak.


Ook burgemeester Roel Cazemier was naar het IJsseldorp getrokken om daar flyers uit te delen. Een flinke groep politiemensen ging vervolgens de wijk in om de pamfletten huis-aan-huis te bezorgen. 

Arjan van Geel, operationeel expert van politieteam Krimpenerwaard: “Veel mensen denken misschien bij vermoedens van een hennepkwekerij in hun buurt: ‘ik bemoei me er niet mee’ of ‘laat maar gaan’. Maar de aanwezigheid van zo’n kwekerij in bijvoorbeeld een rijtjeshuis kan voor omwonenden voor zeer gevaarlijke situaties zorgen. Zo is de kans op kortsluiting in zo’n pand zeer reëel.”

Afgenomen
De politie signaleert de afgelopen periode dat de meldingsbereidheid bij inwoners is afgenomen. “Hoe dat komt?”, herhaalt Van Geel de vraag. “Geen idee. Maar de situatie baart ons zorgen. Er is ons dan ook veel aan gelegen om die meldingen juist wél binnen te krijgen. Dat kan via 0900-8844 (politie) of 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).”

Met de flyers hopen politie en gemeente mensen alerter te maken op situaties die kunnen duiden op de aanwezigheid van een hennepkwekerij. “Er zijn enkele kenmerken waaraan je een hennepkwekerij aan de buitenkant kunt herkennen”, zegt Van Geel. “Bijvoorbeeld rolluiken die altijd dicht zijn, ramen die zijn afgeplakt of het geluid van zoemende ventilatoren. Ook wanneer jerrycans en zakken potgrond een woning worden binnengedragen, kan dat een signaal zijn dat in het pand dingen plaatsvinden die het daglicht niet kunnen verdragen. Daarnaast kunnen geblindeerde bestelbussen voor de deur en de aanwezigheid van camera’s of andere vormen van beveiliging duiden op een hennepkwekerij.”

Topje van ijsberg
De afgelopen drie maanden ontmantelde de politie in de Krimpenerwaard drie illegale kwekerijen. Arjan van Geel is ervan overtuigd dat daarmee sprake is van ‘het topje van de ijsberg’.

“Er moeten er veel meer zijn. Met een beetje hulp hopen we meer succes te kunnen boeken in de strijd tegen deze vorm van misdaad. Daarvoor hebben we de inwoners hard nodig. Vandaag te beginnen in Gouderak.”

Jan Timmer

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier