Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Poes bij een nest met eieren van een weidevogel.</p>

• Poes bij een nest met eieren van een weidevogel.

(Foto: NVWK)

NVWK roept eigenaren katten op hun huisdier binnen te houden

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) heeft zich aangesloten bij de campagne ‘Kuikens in het Land, Poes in de Mand’ van de Bond van Friese Vogelwachten.


De campagne is bedoeld om weidevogelkuikens te beschermen. De NVWK roept alle kattenbezitters in de Krimpenerwaard op om van half april tot en met juni hun huisdier binnen te houden, vooral ’s nachts. Dat is in het voorjaar nodig omdat veel kwetsbare kuikens het slachtoffer worden van huis- en boerderijkatten.

Weidevogels en hun kuikens hebben het moeilijk. Dit heeft verschillende oorzaken, maar ze vallen zeker ook ten prooi aan katten. Met wildcamera’s wordt in de Krimpenerwaard bekeken welke roofdieren, ook wel predatoren genoemd, voorkomen in de belangrijke weidevogelgebieden. Op elke willekeurige plek komen katten in beeld, vaak zelfs meerdere op dezelfde plek. Dit zorgt voor een enorme druk op de weidevogelpopulatie.

Instinctief
Uit onderzoek blijkt dat huis- en boerderijkatten in de nacht kilometers afstruinen door de weilanden. Meestal staan muizen op het menu, maar instinctief doden ze ook weerloze kuikens. Vooral ‘s nachts zijn de kuikens kwetsbaar omdat hun ouders het gevaar niet zien aankomen en zo de aanvaller niet kunnen wegjagen. 

In de Krimpenerwaard steken natuurorganisaties, boeren en vrijwilligers veel tijd, geld en energie in het behouden van de weidevogels. Eigenaren van huis- en boerderijkatten kunnen volgens de NVWK daar een bijdrage aan leveren door hun huisdier in het voorjaar binnen te houden als het donker is.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier