Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Boswachters van het Zuid-Hollands Landschap telden langs de Sijghkade tussen Gouda en Stolwijk nog enkele tientallen wilde kievitsbloemen.</p>

• Boswachters van het Zuid-Hollands Landschap telden langs de Sijghkade tussen Gouda en Stolwijk nog enkele tientallen wilde kievitsbloemen.

Foto: Maarten Breedveld (ZHL)

Zuid-Hollands Landschap wil meer wilde kievitsbloemen in Krimpenerwaard

  •   keer gelezen

STOLWIJK • Zoals elk jaar hebben boswachters van het Zuid-Hollands Landschap bloeiende wilde kievitsbloemen geteld aan de Sijghkade, tussen Gouda en Stolwijk. Het is de laatste groeiplaats in de Krimpenerwaard van deze zeldzame plantensoort.


Als het aan het Zuid-Hollands Landschap ligt, zijn wilde kievitsbloemen in de toekomst op meer plekken te bewonderen. De natuurorganisatie roept andere partijen in de Krimpenerwaard dan ook op om een concreet plan op te stellen om te komen tot meer vochtige bermen of hooilanden waar kievitsbloemen goed kunnen groeien.     

Markt
De wilde kievitsbloem was in de achttiende eeuw nog een algemene soort in de omgeving van Gouda. De planten - met hun paarse of witte bloemkelken - werden in die tijd veel geplukt en op de Goudse markt verkocht. In de eeuwen die volgden werd het steeds moeilijker om iets bij te verdienen met een bosje ‘wilde tulpen’, want de wilde kievitsbloem werd steeds zeldzamer. Niet alleen door het plukken, maar vooral door het steeds intensiever beweiden en bemesten van de kades en hooilanden.

Tegenwoordig zijn er nog maar enkele plekken in Zuid-Holland waar de wilde kievitsbloem voorkomt.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier