Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Ard-Jan (l) en Benjamin met de eerste Schijtzak.</p>

• Ard-Jan (l) en Benjamin met de eerste Schijtzak.

(Foto: Leo de Jong)

Benjamin en Ard-Jan introduceren schijtzak.nl: Krimpenerwaardse koeienpoep voor in de tuin

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD Benjamin Zuidbroek (20) en Ard-Jan Hoogland (21) hebben de handen ineengeslagen voor een uniek project: schijtzak.nl Met koeienpoep uit de Krimpenerwaard willen ze de wereld een beetje duurzamer maken.


Benjamin is een boerenzoon uit Stolwijk. Hij groeide op tussen de koeien en ziet om zich heen hoe agrariërs flinke kosten maken om mest af te voeren. Ard-Jan (Benthuizen) heeft al jaren een bijbaan in de tuinbranche. Hij vindt het raar dat mensen chemisch geproduceerde kunstmest over hun grasveld en borders uitstrooien terwijl er een mestoverschot is. “Kunstmest is ook nog eens slecht voor de bodem. Het leek ons een uitgelezen kans om daar op in te springen.”

Win-win
Volgens de studenten Bedrijfskunde is er sprake van een win-winsituatie, al telt voor Benjamin meer dan het commerciële succes: “Mijn droom is altijd geweest om een bedrijf te starten dat een maatschappelijk probleem oplost. Hoe gaaf is het om met je werk, naast het verdienen van een boterham, in te zetten op een betere wereld?”

De naam schijtzak dekt de lading geheel. Ard-Jan: “Mest is nu niet bepaald een aansprekend goedje. Dus zochten we een pakkende naam, die goed blijft hangen. Als je puur naar ons product kijkt, dan is het niets anders dan schijt in een zak: schijtzak dus.”

15.000 zakken
Met de naam en de goedkeuring van hun opleiding zijn de jonge ondernemers nu bezig alles stapje voor stapje op te bouwen. Ard-Jan: “We hebben het onszelf niet makkelijk gemaakt door ruim 15.000 (!) zakken te laten produceren. Het is spannend, maar met hulp van de inwoners van de Krimpener- en Lopikwaard moet het zeker haalbaar zijn.”

Extra spannend wordt het als dingen niet volgens plan lopen. Benjamin: “Op een gegeven moment liep de levertijd van de zakken uit en steeg de prijs flink. Hierdoor kwamen we al vroeg in het seizoen achterop. Dat was een serieuze uitdaging, maar inmiddels loopt het weer en proberen we de achterstand in te halen.”

Koeienpoep-aroma
Belangstellenden die geïnteresseerd zijn in verantwoorde mest, maar bang zijn voor een koeienpoep-aroma in hun tuin, kan Benjamin geruststellen: “De mest gaat in een gierput en vervolgens worden de droge en vloeibare delen van elkaar gescheiden. De droge stof stoppen wij in een zak. Die stinkt nagenoeg niet en is bovendien heel makkelijk te strooien.”

Tot nu toe krijgen ze alleen maar enthousiaste reacties op hun idee. Dus volgend jaar opschalen? Ard-Jan: “Eerst eens kijken hoe het dit jaar gaat. Als het doorgaat zoals nu, wie weet.” Benjamin is minder voorzichtig: “Ik hoop dat we zo snel mogelijk kunnen uitbreiden om een nog grotere impact te hebben!”

Bestellen
Schijtzakken bestellen kan via www.schijtzak.nl Benjamin en Ard-Jan bezorgen gratis in de Krimpener- en Lopikerwaard, maar desgewenst kan men de bestelling in Stolwijk ook zelf afhalen. Meer informatie via de website.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier