• De schapen van Daan de Vos langs de N210.
• De schapen van Daan de Vos langs de N210. Foto: Jan Timmer

Gaan de schapen verdwijnen langs de N210?

Algemeen 2.831 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De aanleg van een mountainbikeroute langs de N210 zou wel eens kunnen betekenen dat de aldaar grazende schapen van Daan de Vos letterlijk en figuurlijk het veld moeten ruimen. Provincie Zuid-Holland en de Groenalliantie hebben de agrariër te kennen gegeven dat hij zijn kudde elders moet laten grazen.

Daarmee zou een einde komen aan een stukje Krimpenerwaardse ‘natuurfolklore’ dat zo’n zestig jaar geleden begon. “Toen begon onze familie met het weiden van schapen langs de provincialeweg”, vertelt Daan de Vos. “Destijds zag het traject er niet echt goed uit. Tussen het gras door zag je puin en betonijzer. De schapen voelden zich er echter prima thuis en hadden en hebben er een mooie, natuurlijke functie: ze zorgen ervoor dat het gras kort blijft.”

Koppels
De Vos runde tientallen jaren een melkveebedrijf in Krimpen aan de Lek. “Het melkvee heb ik op een gegeven moment overgedaan aan mijn zoon”, vertelt hij. “Ik ben doorgegaan met de schapenhouderij. In totaal heb ik twee koppels van elk 35 schapen rondlopen. Toen ik hoorde dat er plannen waren om parallel aan de N210 een mountainbikeroute aan te leggen, zag ik daar geen problemen in in relatie tot mijn schapen. Leek me prima te combineren. De mountainbikers krijgen zo een extra stukje natuur mee tijdens hun tochten. Oké, soms zullen ze even van het pad af moeten als daar toevallig een schaap staat, maar dat is juist leuk en avontuurlijk. En zeker niet gevaarlijk, want schapen zijn rustige dieren. En bovendien duurzame beheerders van de natuur. Dat willen we toch met z’n allen? Bij deze wijze van natuurlijk landschapsbeheer komt geen stikstof kijken, hoor.”

Desondanks kreeg De Vos een schrijven in de bus waarin staat dat hij zijn schapen straks niet meer op de beoogde route mag laten lopen. “Groenalliantie en de provincie geven aan dat ze niet alleen een mountainbikeroute willen aanleggen, maar ook meer gras willen vrijmaken waar bijen en vlinders kunnen gedijen én later willen maaien. Om bijen en vlinders te lokken wil men kruiden inzaaien en dat betekent dat de schapen daar een periode van het jaar niet zouden moeten grazen. Daar heb ik begrip voor. Maar een totaalverbod vind ik onzin én onterecht. Mijn schapen zouden er vanaf het najaar tot 1 mei prima terecht kunnen.”

Veeroosters
Het zou De Vos zeer spijten als de schapen weg moeten van het traject, zegt hij. “Er moet toch wat te combineren zijn”, vindt hij. “Zéker op de bredere gedeelten van de route. Dan kunnen de mountainbikers er sowieso ruim om heen. Ook kun je zorgen voor gedeelten waar de schapen niet kunnen komen. Hoe? Door er veeroosters neer te leggen.”

“Ik vind het belangrijk dat ook mijn mening in de krant komt te staan. En ook weet ik dat heel veel mensen genieten van de mooie aanblik van schapen en hun lammetjes langs de N210. Ik zou daar graag mee doorgaan, maar ben eerlijk gezegd niet gerust op de goede afloop. Uiteraard hoop ik dat we er met de verschillende partijen uitkomen. Als we van alle kanten onze goede wil tonen, moet er een oplossing te vinden zijn waar iedereen mee kan leven.”

Jan Timmer

Freelance-redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard, Het Kontakt-IJssel en Lekstreek en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden