Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Geert en Els Hoeke en Marianne den Hartog ontvangen de klanten in de winkel zonder kassa.</p>

• Geert en Els Hoeke en Marianne den Hartog ontvangen de klanten in de winkel zonder kassa.

(Foto: wijntjesfotografie.nl)

Via Via Weggeefwinkel Lopik weer open

  •   keer gelezen

LOPIK • Via Via Weggeefwinkel Lopik heropende donderdag haar deuren in het gebouw van Stichting Schuilplaats aan de Rolafweg Noord. Vanwege corona was de winkel zonder kassa een tijdje uit beeld.


De eerste klanten meldden zich na een gemaakte afspraak al op deze dag en ook op zaterdag konden mensen met een kleine portemonnee blij worden gemaakt met een pakket kleding en schoeisel. De aanwezige kledingsorteerders, die alle coronamaatregelen in acht namen, hadden de winterkleding vervangen door meer zomerse kledingstukken. Zij merkten dat het gemis van de weggeefwinkel, die in 2017 van de grond kwam, groot was.

Corona
Bestuurslid Geert Hoeke startte in dat jaar met nog negentien vrijwilligers de stichting Schuilplaats in het voormalige Groene Kruisgebouw. Behalve de Via Via Weggeefwinkel waren er nog meer activiteiten. Het gebouw beschikt over een vergaderruimte, boekenhoek, huiskamer, keuken en gemeenschapsruimte, waar verschillende activiteiten kunnen plaatsvinden.

“Corona gooide roet in het eten,” vertelt Geert Hoeke in de gezellige woonkamer. “Mensen kwamen hier graag voor de gratis kleding, maar ook de sociale contacten. De gastvrijheid die we aanboden, sloeg aan. Eenzaamheid werd zo verlicht. We doen dit werk vanuit een christelijke opdracht, maar het geloof wordt hier niet beleden. Iedereen uit de gemeente Lopik en omliggende plaatsen -van alle gezindten- is welkom.”

Aangepast
De toestroom van de goederen is door gebrek aan ruimte ingekrompen, want al snel na de opening stond de winkel bomvol. “Het assortiment is aangepast naar behoefte,” vervolgt Els Hoeke, de vrouw van Geert. “Vooral kleding is in trek. Een keer per maand mag een klant vijf stuks uitzoeken. We genieten ervan als bijvoorbeeld een moeder met drie kinderen met een grote glimlach ons pand verlaat. De Schuilplaats heeft naast andere organisaties op sociaal gebied een dankbare plek in de Lopikse samenleving verworven. Ik hoop dat we onze andere activiteiten weer snel kunnen opstarten. Zo staat er op het afvalbrengstation in Lopik een container speciaal voor ons, waar mensen kleine huishoudelijke apparaten kunnen brengen. Na een opknapbeurt krijgen de afgedankte spullen in de weggeefwinkel een tweede leven.”

Steunen
Ook Geert Hoeke hoopt dat de activiteiten in het Groene Kruisgebouw, dat zij van de eigenaar voor een schappelijk bedrag huren en als dank piekfijn onderhouden, straks weer volledig kunnen worden hervat.

“Er is een trouwe groep ondernemers, die ons steunen,” merkt Hoeke nog op. “De onderlinge band tussen de hulporganisaties in Lopik is groot. Het Netwerk Informele Schuldhulpverlening (NIS) bestaat uit medewerkers van de gemeente en nog acht hulpinstanties. Zij verwijzen de mensen die hulp nodig hebben naar de juiste plek om ondersteund te worden.”

Na maanden van sluiting opende de ViaVia Weggeefwinkel Lopik donderdag 8 april weer haar deuren aan de Rolafweg Noord 7. De winkel is open op donderdag van 14.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Wie kleding, schoenen of bijouterieën nodig heeft en slechts over een beperkt budget beschikt, kan mailen naar janneke1959@live.nl voor een afspraak.

Wim Kroone

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier