Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Een oude boerderij in de regio.</p>

• Een oude boerderij in de regio.

(Foto: Aangeleverd)

Boerderij & Erf presenteert ideeën voor duurzaam maken van boerderijen

  •   keer gelezen

REGIO • Boerderij & Erf Alblasserwaard, Krimpenerwaard en Vijfheerenlanden (AKV) heeft een notitie samengesteld, waarin maatregelen om boerderijen en andere landelijke gebouwen energiezuinig te maken centraal staan. De organisatie komt graag in contact met eigenaren en bewoners, die al ervaring hebben met het verduurzamen van met name oudere gebouwen.


Het document, getiteld De Duurzame Boerderij, is gericht op de boerderij als bijzonder gebouw, maar geeft ook veel informatie voor de eigenaren en gebruikers van andere panden. In de notitie staan eenvoudig te realiseren ideeën en tips. 

Frans van den Berg namens Boerderij & Erf AKV: “Volgens onze doelstellingen richten we ons op het behoud, herstel, ontwikkeling en herbestemming van boerderijen en de omgeving. Daarbij kan aandacht voor duurzaamheid niet ontbreken. Op basis van het klimaatakkoord wordt de komende tijd van iedereen verwacht dat hij of zij maatregelen neemt om aan de gestelde eisen te voldoen. Bij nieuwbouw is dat meestal niet zo moeilijk. Maar bij oudere bestaande panden, zonder kruipruimte en spouwmuren, is vaak een specifieke aanpak vereist, vooral als ze van voor de oorlog stammen.”

Tochtig
Met name oudere panden zijn tochtig, soms slecht te verwarmen, vochtig en hebben vaak nog meer ongemakken. Boerderij & Erf wil hier wat aan doen en heeft in haar beleidsplan de tekst ‘energieneutraal maken van boerderijen’ opgenomen.

Daar wil de stichting handen en voeten aan geven, stelt Frans van den Berg: “Maar dat kunnen we niet alleen. Op oude boerderijen kunnen mensen zelf ook vaak iets doen. Simpelweg door de energiebehoefte terug te dringen. Dat kan door energiezuinig gedrag, isolerende maatregelen en door te kiezen voor duurzame energie.”

Voorbeelden
Voor de juiste aanpak van de problemen zoekt Boerderij & Erf voorbeelden. Van den Berg: “Eigenaren en bewoners, die al ervaring hebben met het verduurzamen van met name oudere gebouwen, kunnen anderen van dienst zijn door hun verhalen te delen. Door te laten zien wat zij hebben bereikt. Graag komen we met hen in contact.”

Frans van den Berg is bereikbaar via frans.alewijn@gmail.com of 06-52083422.

Voor meer informatie: www.boerderijenerf.nl.

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier