Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: nl.123rf.com

Lopik krijgt de kans op extra woningbouw: 50 woningen per (geschikte) kern

  •   keer gelezen

LOPIK • Politiek Lopik kreeg dinsdag de gelegenheid om vragen te stellen over de beleidsnota Uitbreiding Vitale Kernen, die de provincie Utrecht een week geleden via een omgevingsverordening bekend maakte. De mogelijkheid dient zich aan, dat in elk daarvoor geschikte kern eenmalig vijftig woningen extra gebouwd mogen worden. 


De doelstelling van de Beleidsnota Uitbreiding Vitale Kernen is dat initiatieven die worden ingediend voor uitbreiding moeten bijdragen aan de vitaliteit en leefbaarheid van de betreffende kern. De commissieleden, die slechts enkele dagen de tijd hadden om dit flinke document vol met taaie, ambtelijke taal door te worstelen, stelden een waslijst aan vragen op.

Spelregels
De eisen waaraan initiatiefnemers die willen gaan bouwen moeten voldoen zijn zo uitgebreid dat niet op alle vragen een antwoord gegeven kon worden door wethouder Gerrit Spelt.

“Dit is een volledig nieuw plan, waar wij als gemeente nog geen ervaring mee hebben,” vertelde hij na de eerste vragenronde. “De provincie heeft zijn spelregels en hoe dat in de praktijk gaat werken, is nog de vraag. Deze unieke mogelijkheid biedt ons de kans om de vitaliteit van de kernen te vergroten. We moeten goed overwegen wat waardevol is en wat niet. Het is niet zo, dat de initiatiefnemer met de grootste zak geld zal mogen ontwikkelen, maar eerder de ontwikkelaar met het plan dat het beste past bij de betreffende kern. ”

Zachte overgang
Een eis waaraan ook moet worden voldaan is, dat de gekozen locatie voor de ontwikkeling van de woningen moet aansluiten op de bestaande bebouwing van de kern en geen op zichzelf bestaande wijk mag vormen. De raadsleden wilden hierover het naadje van de kous weten.

“De bebouwingsranden moeten een ‘zachte overgang’ vormen met de bestaande bebouwing,” aldus Spelt. “Een mix van woningen met ruimte voor wandel- en fietspaden is gewenst, zodat iedereen van het polderlandschap kan blijven genieten.”

Inspraak
In het participatietraject kunnen inwoners, lokale ondernemers en andere belanghebbenden ideeën en wensen omtrent de ontwikkeling van hun kern delen. Zij zullen in het proces betrokken worden.

De gemeente Lopik heeft vrijwel geen eigen grondposities, waardoor de bouw op particulier grondgebied zal moeten plaatsvinden. Een groot deel van de kosten zal bij de initiatiefnemer komen te liggen. 

Verkeersafwikkeling
Bovendien moet een bouwlocatie nabij een ‘hoofdverkeersas’ van de kern liggen. De verkeersafwikkeling is een belangrijk punt. Daarbij is het voor de kernen Uitweg, Lopikerkapel en deels voor Jaarsveld van belang dat sluipverkeer via de Lekdijk zoveel mogelijk beperkt wordt.

Op dinsdag 20 april valt het raadsbesluit of de gemeente Lopik aan de slag gaat met de beleidsnota Uitbreiding Vitale Kernen.

Wim Kroone

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier