• Nadat er een dreigbrief binnen was gekomen, is er een camera-unit geplaatst voor de Mieraskerk.
• Nadat er een dreigbrief binnen was gekomen, is er een camera-unit geplaatst voor de Mieraskerk. Foto: Floris Bakker

‘Zien corona zeker niet als simpel griepje’

Algemeen 1.852 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Dat de Oud Gereformeerde Gemeente (OGG) in Krimpen aan den IJssel weer kerkgangers toelaat bij kerkdiensten betekent niet dat alle coronaregels overboord zijn gegooid.

“Wij hebben een grote kerk waar je makkelijk anderhalve meter afstand van elkaar kunt houden”, verklaart Wiggert Pols, de oudste ouderling van de kerkgemeente. “Bezoekers moeten bij binnenkomst hun handen ontsmetten en onze kosters wijzen aan waar zij kunnen zitten. Tussen de bezette banken blijft altijd één bank leeg. Als het te druk wordt, zitten daar alleen kinderen. Gezinnen zitten sowieso bij elkaar. Het is dus echt niet zo dat we doen alsof er niets aan de hand is.”

Of het verstandig is om in deze coronatijd met honderden in een kerk te zitten? Pols is daar helder over. “We moeten voorzichtig zijn. Als we mensen in gevaar zouden brengen, zouden we dit ook niet doen. We hebben echter niet kunnen vaststellen dat mensen bij ons besmet zijn geraakt. Vorig jaar zijn er drie van onze leden (de Oud Gereformeerde Gemeente telt 1.700 leden, red.) overleden aan corona. Allemaal oudere mensen met onderliggend lijden die al lange tijd niet in de kerk waren geweest.”

Begrip
Toch kan hij, los van de excessen (vuurwerkbom en dreigbrief, red.) die de afgelopen week hebben plaatsgevonden, begrip opbrengen voor de boosheid die is ontstaan in de samenleving, “maar wij hebben als christenen de roeping om Gods huis open te stellen. Zijn dienst kúnnen wij niet zomaar opgeven. Zijn eer is onze grootste zorg en bepaalt het welzijn van de gemeente en ons volk. Wij vragen de rest van de samenleving om respect en zo mogelijk begrip voor dit standpunt.”

Hij benadrukt dat kerkleden corona zeker niet zien als een simpel griepje. Zo volgen veel ouderen de diensten nog altijd thuis, via de kerktelefoon. Zelf is Pols ‘knap ziek’ geweest na besmetting met het virus. “Ik heb vijf dagen in het ziekenhuis gelegen, in Capelle aan den IJssel en later in Zwolle. Gelukkig ben ik hersteld, maar nog altijd kamp ik met de naweeën. Na een inspanning word ik wel eens wat draaierig. Gelukkig overkomt me dat steeds minder.”

Kerkverlating
Lange tijd bood de Oud Gereformeerde Gemeente haar kerkdiensten online aan. Het resultaat was kerkverlating. “Je ziet dat gelovigen gaan shoppen en ook eens naar een andere predikant luisteren. Het gevolg is dat leden overlopen naar een andere kerkgemeente. Dat vinden wij jammer, want die mensen horen bij ons. Daar komt nog bij dat veel leden het gemeentegevoel missen. Ook dat is een reden om weer bij elkaar te komen.”

Dat de openstelling van de Mieraskerk zoveel ophef zou veroorzaken had Pols nooit verwacht. “Er stonden die zondagochtend tientallen verslaggevers, cameramensen en fotografen voor de kerk. Voor kerkgangers voelde dat heel bedreigend. Dat een verslaggever van RTV Rijnmond toen is aangevallen, is niet goed te praten. Er kwamen veel emoties los bij de dader. Dat is begrijpelijk, maar je moet zijn gedrag wel afkeuren. Hij heeft ook spijt betuigd en wil nog persoonlijk zijn excuses aanbieden aan de verslaggever.”

Heethoofden
De dagen na het incident volgden er meer incidenten. Zo ontplofte dinsdagochtend voor de deur van de Mieraskerk een vuurwerkbom en kwam er een dag later een dreigbrief binnen, met de mededeling dat de kerk in brand zou gaan. “We hebben te maken gehad met een paar heethoofden, zowel binnen als buiten de gemeente”, stelt Pols nuchter vast. “Het is te hopen dat de rust nu snel wederkeert.”

Hij maakt zich met name zorgen over de polarisatie in de Krimpense samenleving. Die is door alle gebeurtenissen alleen maar toegenomen. “Het is natuurlijk niet fijn om als kerkgemeente zo in het nieuws te komen. Door coronamoeheid is de verdraagzaamheid in heel Nederland afgenomen. Dat is triest. Wij blijven als kerkgemeente zoeken naar de verbinding en hopen dat mensen die niet in God geloven iets meer begrip op kunnen brengen voor de standpunten van ons gelovigen.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden