Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Meer dan 200 gemeenteleden zaten zondag in de Mieraskerk. De kerk telt ruim 1.600 zitplaatsen.
• Meer dan 200 gemeenteleden zaten zondag in de Mieraskerk. De kerk telt ruim 1.600 zitplaatsen. (Foto: )

Verklaring Mieraskerk: ‘Keuren geweld af; 1,5 meter afstand tijdens diensten’

  •   keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • De Oud Gereformeerde Gemeente in Krimpen aan den IJssel (Mieraskerk) zegt geweld af te keuren en tijdens de kerkdiensten 1,5 meter afstand te kunnen garanderen voor bezoekers.


Dit blijkt uit een donderdag uitgegeven persverklaring.

Betreuren
‘Als kerkenraad betreuren we het incident dat zondag buiten ons kerkgebouw heeft plaatsgevonden. We keuren het gebruik van iedere vorm van geweld ten stelligste af’, meldt de kerkenraad over het incident waarbij een verslaggever van RTV Rijnmond van achteren werd aangevallen door een kerkganger.

De kerkenraad heeft contact gezocht met RTV Rijnmond om een gesprek tussen de betreffende journalist, de kerkenraad en het betrokken kerklid te bewerkstelligen. 

De kerkenraad begrijpt de ophef die ontstond over het feit dat de kerkgemeenschap tijdens deze coronaperiode met meer dan dertig personen bij elkaar komt, maar ‘Zijn dienst kunnen wij niet opgeven. Zijn eer is onze grootste zorg en bepaalt het welzijn van de gemeente en ons volk’.

1,5 meter afstand
De kerkenraad wil daarbij de suggestie wegnemen dat coronamaatregelen tijdens de diensten niet worden nageleefd: ‘Met inachtneming van de maatregel van 1,5 meter afstand tussen de bezoekers kunnen wij, gezien de grootte van ons kerkgebouw, en het gebruik van de zalen in het bijgebouw, meer mensen toelaten. Verder treffen wij ook voorzorgsmaatregelen, zoals het ontsmetten van handen en het placeren van kerkgangers door de kosters’.

Door de manier waarop sommige verslaggevers hun werk doen voelen kerkgangers zich soms bedreigd: ‘Met als dieptepunt de verstoring van een rouwbijeenkomst in de kerk door de makers van het programma #Boos. Deze wijze van verslaggeving heeft verder mede tot gevolg gehad dat er (doods)bedreigingen richting onze predikant zijn geuit en ons kerkgebouw werd besmeurd’. 

Diep geraakt
De aanslag met een explosief dinsdag 30 maart op het kerkgebouw heeft de kerkgemeenschap ‘diep geraakt’. ‘Een kerkgebouw moet een veilige plek zijn’, meent de kerkenraad. ‘Al deze gebeurtenissen hebben geleid tot polarisatie in onze Krimpense samenleving. Wij betreuren dat en blijven als kerkgemeenschap de verbinding zoeken met de rest van de samenleving. Daarbij vragen wij ook respect en zo mogelijk begrip voor onze standpunten’.

Media
Tenslotte spreekt de kerkenraad een woord van dank uit richting de politie en burgemeester: ‘Na de nachtelijke explosie hebben wij ook ervaren dat de nadien aanwezige media op rustige wijze hun inhoudelijke vragen bij onze kerk stelden en zo ook te woord is gestaan. Voor vragen zijn perswoordvoerders beschikbaar. We hopen dat de media dan ook afzien van verdere verslaggeving bij ons kerkgebouw’.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier