Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Hélène en Paul Witkamp in hun roze camper.</p>

• Hélène en Paul Witkamp in hun roze camper.

(Foto: wijntjesfotografie.nl)

Lekkerkerks stel naar Spanje om bed & breakfast te beginnen

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • Hélène en Paul Witkamp uit Lekkerkerk vertrekken op 3 april naar Spanje om daar een bed & breakfast te beginnen.


Het huis langs de Schuwacht is verkocht en de verhuisdozen staan klaar om in te pakken. Over twee weken is het zo ver en stappen Hélène en Paul in hun roze camper en rijden ze richting het zonnige zuiden. Daar gaat het stel aan de Spaanse Costa Blanca een bed & breakfast runnen.

Voordat Casa Azul open kan, moet er nog wel het nodige gebeuren. Zo wachten de nodige klusjes en krijgen de woning, het naastgelegen vakantiehuis en de drie appartementen een verfbeurt. Taferelen zoals je die wel eens ziet in het programma Ik Vertrek gaan volgens Hélène niet snel plaatsvinden. “Ik heb gelukkig een heel handige man”, lacht ze. “Bovendien hebben we een heel goed huis gekocht. Een lekkend dak of verstopt riool gaan we niet tegenkomen.”

Hélène (51) droomt al langer van het opbouwen van een nieuw leven in een warm land. Toen ze in coronatijd thuis kwam te zitten, begon ze er serieus over na te denken. “Ik werkte in het onderwijs en volgde in de avonduren een studie, om op directieniveau aan de slag te gaan. Dat lukte me, maar al snel had ik in de gaten dat ik er niet gelukkig van werd. ‘Is dit het nou?’, vroeg ik mezelf af. Wilde ik tot mijn pensioen keihard door blijven werken of moest ik het roer omgooien?”

Vlinder
Een bijeenkomst van levenscoach Michael Pilarczyk gaf de doorslag. Hélène kwam tot het besef dat ze haar vastgeroeste denkpatronen moest doorbreken om het geluk te vinden. Op zijn advies schreef ze haar grootste wens op papier: het starten van een bed & breakfast in een land met een warm klimaat. “Op het moment dat ik dat opschreef, landde er een vlinder op mijn been. Dat was voor mij hét teken om het gejaagde leven hier in Nederland achter me te laten en mijn wens moest verwezenlijken.”

Haar man Paul (59) stond er aanvankelijk heel anders in. “Voor hem hoefde het allemaal niet. Hij was dik tevreden over zijn leven en wilde helemaal niet weg.” De twee spraken intensief met elkaar, om er samen uit te komen. Tot blijdschap van Hélène raakte haar man steeds enthousiaster over het emigratieplan van zijn vrouw. “Het idee dat je elke dag in je korte broek op je slippertjes aan de slag gaat zag hij wel zitten.”

Ze besloten om in de zomer een rondreis te maken door Zuid-Frankrijk, om een geschikte plek te vinden voor hun bed & breakfast. Toen dat niet lukte kwam Spanje in beeld. Hélène: “Ik hoorde dat veel Engelsen, als gevolg van Brexit, hun huizen te koop aanboden. Op advies van een makelaar zijn we verschillende objecten aan de Costa Blanca gaan bekijken.”

Strand
Bij het derde huis was het raak. “Het voelde direct goed toen we rondkeken”, zegt Hélène. “Het huis staat op een mooie plek, heeft een groot zwembad en enkele bijgebouwen waar onze gasten kunnen verblijven. De omgeving is prachtig. Op een kwartiertje afstand liggen de bergen en in twintig minuten sta je op het strand. Kortom: een echte vakantiebestemming.” Eenmaal thuis begonnen de twee direct met het regelen van de emigratie. Ook startten ze met Spaanse les en het koken van allerlei gerechten die ze de gasten van hun bed & breakfast willen voorschotelen.

Het SBS-programma Het Roer Om wilde de Witkampjes wel volgen tijdens hun emigratie. Uiteindelijk bleek hun verhaal ‘niet interessant genoeg’. “We zijn té goed voorbereid”, lacht Hélène. “Voor de kijker is het natuurlijk leuker om te zien dat je een bouwval hebt gekocht, je geld opraakt en je worstelt met de taal. Allemaal zaken die wij koste wat kost willen voorkomen.”

Paul en Hélène hopen op 1 juli open te gaan. Daarvoor is nog één document nodig. “We hebben goede hoop dat het allemaal gaat lukken. Maar het is Spanje, het land met het credo: mañana, mañana. Dat betekent zoiets als: lukt het vandaag niet, dan doen we het morgen. Het is waar dat in Spanje veel zaken vrij langzaam worden geregeld. Maar de instelling om van het leven te genieten kan ook wel erg fijn zijn, en niet onbelangrijk.”

Een afscheidsfeestje zit er vanwege corona niet in. Wat ze het meest gaan missen? “Uiteraard onze kinderen!”, zegt Héléne met een zucht in haar stem. “Ze zijn al dik in de twintig en wonen al lang op zichzelf, maar komen nog graag bij ‘pa en ma’, om een hapje mee te eten of gewoon voor de gezelligheid. Nu zitten wij wat verder weg. Met het vliegtuig ben je er gelukkig al in 2,5 uur. Ze hebben straks dus een mooi vakantieadresje.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier