• Fotobijschrift: Professor H. Verbrugh en A.A. Pugliese.
• Fotobijschrift: Professor H. Verbrugh en A.A. Pugliese. Foto: aangeleverd
zakelijk

Mobiliteit essentieel voor gezond ouder worden

Algemeen 263 keer gelezen

REGIO • In relatie tot onze gezondheid berichten alle media al sinds de uitbraak over de coronapandemie. Hierdoor is het afgelopen jaar onze kwaliteit van leven op diverse manieren flink beïnvloed. Sommige bevolkingsgroepen zijn meer getroffen door de RIVM-beperkingen dan andere. Voor de ouderen onder ons schijnt licht aan het eind van de tunnel in de vorm van vaccinaties, waarna zij zich naar wij hopen weer vrij kunnen bewegen. Het verplichte thuisblijven en als gevolg immobiliteit heeft het bewegingsapparaat (voeten en rug) van velen geen goed gedaan.

Hugo Verbrugh (*1937), arts-diploma, maar nooit gepraktiseerd, universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (en auteur van o.a. Een beetje filosofie kan hier geen kwaad: wijsgerig perspectief op de geneeskunde) ervoer dit op pijnlijke wijze. Lopen was erg moeilijk geworden en hij had de signalen van zijn lichaam verwaarloosd. Hij zocht een oplossing voor zijn voetproblemen en kwam via Zorgkaartnederland.nl in contact met de voet- en houdingsspecialist Pugliese. Naar voeten kijken en zolen maken kan bijna overal, maar Puglieses meer dan 40 jaar ervaring en de holistische kijk op de mens spraken hem erg aan. Tijdens het consult wordt door professor Verbrugh gememoreerd hoe belangrijk Italianen zijn geweest als grondleggers van de medische wetenschap. Het was een bijzonder treffen tussen de Italiaan en de filosoof; zij bleken veel interessevelden te delen, zowel op professioneel gebied als in ruimere zin, bijvoorbeeld esoterie, muziek en Italiaanse opera. 

CVOD
Pugliese heeft zich gespecialiseerd op de relatie tussen voeten en houding. Problemen aan de voeten hebben invloed op de houding en dragen bij aan het ontstaan van orgaanklachten. Dit wordt CVOD, Chronische Voetpijn en Orgaan Disfunctie, genoemd. CVOD komt voor bij mensen van alle leeftijden. Door het proberen om de pijnlijke voeten te ontzien, gaat men ze anders neerzetten of op de randen lopen. Scheefstand van de voeten heeft direct invloed op bekken, rugwervels en de zenuwen die naar organen en spieren lopen. Organen en spieren hebben normale zenuwimpulsen nodig om goed te kunnen werken. Belemmering van de zenuwen veroorzaakt overbelasting en niet goed functioneren. Veel voorkomende symptomen zijn rug-, knie- en heupklachten, krampen en onverklaarbare darm- en blaasklachten.

Het is van groot belang om mobiel te blijven op hogere leeftijd. Kunnen gaan en staan waar men wil is essentieel om zowel lichamelijk als geestelijk gezond te blijven. Naar buiten om de lente te ervaren, nieuwe prikkels op te doen, dierbaren weer te ontmoeten en vrienden te kunnen spreken is lastig zo niet onmogelijk als de voeten ons niet kunnen brengen waar we willen. Pugliese en professor Verbrugh zijn het met elkaar eens dat de Nederlander jaarlijks wel kapitalen spendeert aan de tandarts, maar men door onwetendheid geen afspraak maakt bij de voet- en houdingsspecialist. Daarom hierbij het welgemeende advies van de heer Verbrugh: laat uw voeten en houding regelmatig checken! Zie voor contactgegevens de website www.voet-statiek.nl of tijdens kantooruren 0180-514291. Mocht de assistent niet opnemen, spreek dan uw boodschap in, wij bellen u terug.

Onze drie praktijklocaties:

Arthrokinematika & I.P.C.:

Vrijhof 13 • 2923 BR Krimpen aan den IJssel • 0180-514291

Oostmaaslaan 33a-35a • 3063 AN Rotterdam • 010-2122730

Pluriforme Geneeswijzen & Pijnbestrijding:

Johan de Wittstraat 2 • 2902 HG Capelle aan den IJssel • 010-4506522

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden