Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; De Schoonhovense horecaondernemer Michiel Boon van Lekkerr Eten & Drinken.&nbsp;</p>

• De Schoonhovense horecaondernemer Michiel Boon van Lekkerr Eten & Drinken. 

(Foto: Stephan Tellier)

Michiel Boon start kookschool voor vluchtelingen op Lesbos

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Idealisme kan Michiel Boon niet worden ontzegd. Hoewel de eigenaar van restaurant Lekkerr Eten & Drinken vanwege corona zelf een ‘pittig jaar’ beleeft, wil hij zich inzetten voor de vluchtelingen op Lesbos.

Doel is om op het Griekse eiland een kookschool op te zetten en de vluchtelingen daarmee een nuttige dagbesteding te bieden én zicht op wellicht een baan in de horeca.

In perspectief
“Het is altijd goed om je eigen problemen in perspectief te plaatsen”, steekt Michiel Boon van wal. “Duizenden mensen leven op Lesbos onder nog steeds erbarmelijke omstandigheden in een vluchtelingenkamp. Het zijn mensen die alles achter hebben moeten laten. Deze crisis duurt nu al bijna acht jaar en er is nog steeds geen oplossing in zicht.”

In plaats van zich hierover op te winden, wil Boon daadwerkelijk iets doen. De Schoonhovense horecaondernemer was eigenlijk van plan om in december al naar Lesbos af te reizen: “Samen met enkele andere koks wilde ik in een mobiele keuken met Kerst wat lekkers voor de kampbewoners gaan bereiden. Corona stak er een stokje door, maar ondertussen bleef ik me afvragen wat ik dan wel kon betekenen.” 

Kookschool
In samenwerking met de Nederlandse hulporganisatie Movement On The Ground kwam hij tot het plan van een kookschool. Daarvoor is een oude boerderij vlak naast het kamp aangekocht, die wordt omgebouwd tot multifunctioneel opleidingscentrum. Naast koken zijn er bijvoorbeeld ook opleidingen tot timmerman en loodgieter.

Boon wil samen met Paul Rodenberg, eigenaar van de Culinaire Vakschool in Groningen, en enkele collega-koks, zodra het kan, alsnog naar Lesbos afreizen om het idee om te zetten in de praktijk. “We willen bewoners opleiden tot bereider van basisgerechten als pizza, sushi, brood, pasta en vlees. Bij het voltooien van de modules ontvangen de deelnemers een certificaat, waarmee ze later eventueel hun voordeel kunnen doen.”

Eten verbindt
Daarnaast speelt het sociale aspect. “Eten verbindt”, weet Boon. “Door het volgen van de opleiding komen ze met andere mensen in contact. Ze kunnen wellicht hun ervaringen van zich afpraten dan wel even vergeten. Met een beetje geluk willen we ze stage laten lopen bij horecaondernemers op Lesbos. Hierdoor komen ze op een andere manier in contact met de lokale bevolking.”

Om het plan tot uitvoer te brengen zoekt Michiel sponsors: “We hebben onder andere geld nodig om de kookschool in te richten. We hopen op voldoende donaties.”

Pittig
Bij collega’s in de horeca hoeft Michiel op dit moment niet aan te kloppen. Zij hebben al de grootste moeite om hun eigen zaak overeind te houden.

“Ook voor Lekkerr is het een pittig jaar”, zegt hij tot besluit, zonder teveel te willen uitwijden. “We moesten na de persconferentie met een ‘afgestoft’ terras en allerlei snode (buiten)plannen opnieuw slikken. Toch wil ik niet klagen. We waren net voor de eerste lockdown een bezorgservice begonnen en staan met een nieuwe chef-kok startklaar voor als het zometeen wel weer kan!”

Voor meer informatie en een eventuele donatie:https://movement-on-the-ground.kentaa.com/team/horeca-voor-lesbos

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten