Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• 'Steun ouders en help kinderen'.</p>

• 'Steun ouders en help kinderen'.

(Foto:)

Steunouder Krimpenerwaard zoekt steun- en vraagouders

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • ‘Steunouder Krimpenerwaard’ is op zoek naar steun- en vraagouders in de regio. “Hoe meer vrijwilligers we hebben, hoe makkelijker het wordt om de juiste matches te maken.”


“Kinderen een gastvrij en veilig thuis bieden voor één (mid)dag per week of in het weekend, en zo ouders steunen die wat extra hulp kunnen gebruiken”, legt coördinator Petra Biemans in het kort de doelstelling van Steunouder Krimpenerwaard uit.

Overbelast
Redenen waarom ouders kunnen besluiten een beroep te doen op steunouders zijn heel divers, vervolgt ze: “Gezinnen kunnen overbelast zijn om uiteenlopende redenen. Neem alleenstaande moeders of mantelzorgers, die behoefte kunnen hebben om soms ontlast te worden. Of gezinnen met meerdere kinderen, waarvan er één, door bijvoorbeeld een gedragsprobleem of handicap, meer aandacht vraagt. Dan is het fijn dat de andere kinderen in het gezin even naar een steunouder kunnen om wat meer aandacht te krijgen. Soms is er vanwege diverse hulpvragen al een netwerk van hulpverleners om een gezin heen, waardoor het goed is dat een kind een middag naar een steunouder gaat. Hierdoor kunnen de ouders even op adem komen of praktische zaken regelen. De inzet van steunouders kan zwaardere vormen van zorg voorkomen en dus preventief werken.”

Vanwege corona zou je denken dat de hulpvraag groter wordt, omdat veel gezinnen vanwege de lockdown letterlijk met elkaar opgescheept zitten. Biemans: “Wij zien die hulpvraag echter niet terug, maar misschien heeft dat ook te maken met het feit dat nog niet iedereen bekend is met onze organisatie. Ook vinden ouders het vaak moeilijk om hulp te vragen, vanwege schaamte of de overtuiging dat ze het zelf moeten oplossen. Vandaar dat we er via deze weg nog eens extra de aandacht op willen vestigen. Opvoeden is een hele klus. Je hoeft je niet te schamen als je daar soms wat extra hulp bij nodig hebt.”

Matches
In de gemeente Krimpenerwaard zijn inmiddels -het project Steunouder is nu zo’n twee jaar actief-, twaalf ‘matches’ gemaakt. Er staan op dit moment zeven aanvragen op de lijst en Petra Biemans beschikt over zo’n acht steunouders. Dat kan dan snel geregeld worden, zou je denken, maar dat werkt volgens de coördinator in de praktijk toch net even anders:

“Je kunt niet altijd één op één een match maken. Bijvoorbeeld vanwege de beschikbaarheid van steunouders of een voorkeur voor een bepaalde leeftijd van een kind. Hoe meer steunouders we hebben, hoe makkelijker de matches te maken zijn.” 

Boerderij
Ze noemt twee concrete voorbeelden in deze regio: “Een meisje met autisme/adhd komt nu eens per twee weken een dag bij een gezin op een boerderij. En pas had ik een match in Haastrecht. Bij het kennismakingsmakingsgesprek tussen vraag- en steunouder klikte het meteen tussen het kind om wie het ging en een van de kinderen uit het gezin. Ze gingen vissen en trokken de hele middag met elkaar op.”

Steunouders hoeven niet altijd van alles met de kinderen ondernemen, wil Biemans ter geruststelling meegeven: “Je hoeft echt niet constant uitjes te verzinnen, zoals naar de dierentuin ofzo. Vooral aandacht geven is belangrijk. Dat kan door een spelletje te spelen, iets lekkers te bakken of een kind juist rust te gunnen en naar hem of haar te luisteren.”

Ze wil tenslotte nog een voorbeeld geven van een match, waarbij het mes aan twee kanten snijdt: “Een oudere mevrouw zonder man en kinderen hebben we gekoppeld aan een jongetje van vijf. Zij is nu echt een soort oma voor hem geworden; het gaat hartstikke goed!” 

Zie voor meer informatie de website of neem contact op met Petra Biemans, via 06-36166464/petra.biemans@kwadraad.nl

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten