• Toke de Frankrijker collecteert online voor ReumaNederland.
• Toke de Frankrijker collecteert online voor ReumaNederland. Foto: wijntjesfotografie.nl

‘Ervaringsdeskundige’ Toke de Frankrijker maakt digitale collectebus aan voor ReumaNederland

Algemeen 426 keer gelezen

BERGAMBACHT • Vanwege haar gezondheid kon Toke de Frankrijker nooit als collectant langs de deur voor het Reumafonds. Nu, met de online-collecte vanwege corona, kan ze wel (digitaal) met de collectebus rond.

De 72-jarige inwoonster van Bergambacht weet helaas waar ze het over heeft als het over reuma gaat: ze werd al op jonge leeftijd getroffen door de aandoening aan gewrichten, spieren en pezen. “Ik kreeg op mijn 28ste pijnlijke voeten: het was alsof ik op knikkers liep. Er werden zooltjes en aangepast schoeisel aangemeten, wat ik op die leeftijd natuurlijk verfoeide.”

Daar bleef het helaas niet bij. Ook haar rug, knieën en handen bezorgden haar in de loop der jaren veel pijn. “De gewrichten in mijn handen zijn inmiddels lelijk vergroeid en ik ben alleen al aan mijn voeten een keer of tien keer geopereerd.”

Gek genoeg wende de pijn enigszins. “Je weet niet beter”, zegt ze. “Gelukkig heb ik nu goede pijnstillers, die de meest scherpe randjes weghalen.” Ze gaat ’s middags vaak even naar bed en moet helaas het huishouden en koken overlaten aan haar man Peter: “Ik heb een schat van een man, daar heb ik het zeker mee getroffen.”

Beperkingen
Al met al zorgde reuma in haar geval voor een leven vol beperkingen. “Mijn baan als kapster moest ik opgeven, want ik kon niet lang meer staan. Ook het sporten, wat ik erg graag deed, ging niet meer. En daarnaast moest ik een streep zetten door dingen die als vanzelfsprekend klinken, zoals bij je kind langs de lijn staan bij het voetbal of assisteren bij schoolreisjes. Die simpele dingen niet meer kunnen, en daardoor het gevoel hebben tekort te schieten in de omgang met je kinderen, deed eigenlijk nog het meeste pijn.”

Toke weigert echter bij de pakken neer te zitten en kijkt vooral naar wat ze nog wel kan. “Vroeger hamerden reumatologen vooral op rust, nu is gelukkig het advies om in beweging te blijven, voor zover dat mogelijk is. Ik doe dan ook in normale omstandigheden tweemaal per week aan fysiofitness en probeer regelmatig te wandelen en te fietsen. Daarnaast speel ik graag bridge en zing ik in een koor (Zang en Genoegen). Helaas liggen deze activiteiten vanwege corona stil, al speel ik nog wel online bridge.”

Toen ze van ReumaNederland (voorheen het Reumafonds) de vraag kreeg of ze deel wilde nemen aan de Thuiscollecte, van 22 t/m 29 maart, hoefde ze daar niet lang over na te denken. “Collecteren aan de deur ging vanwege mijn beperkingen ging niet, maar nu kon ik natuurlijk geen ‘nee’ zeggen.”

Respons
Ze heeft inmiddels al haar contacten via email benaderd om eventueel een gift over te maken. “De eerste positieve reacties zijn binnen. Natuurlijk hoop ik op een grote respons. Met de opbrengst maakt ReumaNederland onderzoek en oplossingen voor mensen met reuma mogelijk. Gelukkig is er de laatste jaren al veel veranderd voor reumapatiënten en ik hoop mijn steentje bij te dragen aan nog meer verbeteringen.”

Wie Toke de Frankrijker en daarmee ReumaNederland wil steunen kan een donatie doen via: https://reumanederland.digicollect.nl/toke-de-frankrijker

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden