Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Tom Burggraaf: &#39;Nog even met z&#39;n allen ons best doen&#39;.</p>

• Tom Burggraaf: 'Nog even met z'n allen ons best doen'.

(Foto: Jan Timmer)

IC-verpleegkundige Tom Burggraaf kijkt terug op hectisch jaar: ‘Je leeft van dienst tot dienst’

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • Intensive care-verpleegkundige Tom Burggraaf kijkt terug op een jaar hard werken: “Je leeft van dienst tot dienst”.


We treffen Tom Burggraaf (32) thuis in zijn jaren dertig-woning. De rust is weldadig in dit stukje Lekkerkerk. Hoe anders is het op zijn werk op de IC van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. 

“Ik beoefen dit beroep inmiddels een jaar of negen, maar zo hectisch als afgelopen jaar heb ik het niet eerder meegemaakt. Eind maart, half april 2020 lag de IC vol met bijna dubbel zoveel patiënten als normaal. We hadden allemaal het gevoel dat die situatie niet te lang kon aanhouden, omdat het dan onbeheersbaar zou worden. In de zomermaanden kregen we het rustiger, daarna nam de drukte weer flink toe.”

Zware wissel
Met name die eerste coronagolf trok een een zware wissel op Tom en zijn collega’s. “We gingen de uitdaging vol ‘spirit’ aan in sfeer van: ‘dit gaan we met z’n allen doen’. Er kwam echter gedurende langere periode zoveel op ons af dat langzaam maar zeker de vermoeidheid in het team sloop. Op een gegeven moment lagen er vrijwel alleen nog coronapatiënten op onze afdeling. Aan de lopende band kwamen ze binnen. Wat ik persoonlijk erg moeilijk vond, was het vrijwel ontbreken van menselijk contact. Wij liepen daar met beschermende kleding, de patiënten mochten niemand ontvangen. Het voelde onmenselijk.”

Teamgeest
Gelukkig waren er ook positieve dingen. De teamgeest was er daar één van. Tom: “Zo mooi om mee te maken! Samen onder intense druk presteren en een eenheid vormen. Dat gaf echt een kick. Ook vond ik het bijzonder dat we als IC-ers konden laten zien wat ons vak inhoudt.”

Met de intrede van de tweede golf kwamen Tom en zijn collega’s er eigenlijk pas achter welke zware wissel de eerste golf had getrokken. “We waren moe en kwamen niet meer tot rust. Daarnaast neemt je sociale leven tot het minimum af in zulke omstandigheden. Je leeft van dienst tot dienst. Om me heen zag ik de lontjes korter worden, het plezier in het werk afnemen en het ziekteverzuim toenemen. We moesten echter dóór.”

Optimaal helpen
Tom Burggraaf verlangt terug naar de tijd waarin hij als IC-verpleegkundige honderd procent genoot van zijn beroep. “Het is onder normale omstandigheden een pracht van een baan”, glimlacht de Lekkerkerker. “Je krijgt op een IC te maken met mensen uit verschillende patiëntencategorieën en met diverse ziektebeelden. Je probeert ze optimaal te helpen met toepassing van kennis en de nieuwste technologieën.”

Ook het geven van onderwijs en het begeleiden van studenten behoort tot zijn werk. “Vorig jaar wilden we een start maken met het verder verbeteren van de kwaliteit op onze IC: ook zo’n interessante uitdaging, waar ik veel zin in had. En toen kwam corona, lag alles stil en werd alles anders. Ik begrijp best dat veel mensen wel zo’n beetje klaar zijn met de maatregelen rondom covid-19, maar we moeten dit met z’n allen toch echt nog even volhouden. Ook ik snak naar een gezellige barbecue met vrienden in de tuin en een onbezorgde vakantie. Maar zover is het helaas nog niet.”

Dit is een artikel in het kader van ‘1 jaar corona’. Deze maand is het immers precies een jaar geleden dat de eerste coronadode in Nederland te betreuren was én de eerste lockdown werd afgekondigd. Het Kontakt besteedt in de edities 10 en 11 extra aandacht aan dit thema. 

Jan Timmer

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier