• Rob en Cynthia de Munck kijken uit naar de start van 'Dagbes-Thee-Ding'.
• Rob en Cynthia de Munck kijken uit naar de start van 'Dagbes-Thee-Ding'.

Dagbes-Thee-Ding: dagbesteding in een theetuin

Zakelijk 2.774 keer gelezen

BENSCHOP • Dagbes-Thee-Ding is de naam van het nieuwe initiatief aan Benedeneind NZ 316 in Benschop. De woordspeling onthult waar het over gaat: dagbesteding in een theetuin. Vanaf april richten Cynthia en Rob de Munck de tuin in en zijn deelnemers welkom.

De theetuin is een sociaal initiatief, melden de initiatiefnemers: “Het gaat om mensen voor wie naar school gaan, werken of een eigen invulling geven aan de dag niet vanzelfsprekend is. Soms tijdelijk, maar veelal ook langdurend.” 

De theetuin biedt dagbesteding door werk en activiteiten in en om de kas. “Er wordt gekeken naar werk dat bij de deelnemer past, ieder in zijn/haar eigen tempo en mogelijkheden. Deelnemers werken in en met de natuur, aan de hand van seizoensgebonden thema’s.”

Er worden producten gemaakt en verkocht en er wordt thee en koffie geschonken aan voorbijgangers. Op termijn wil Dagbes-Thee-Ding ook op locatie haar producten aanbieden en thee en koffie schenken met een rijdende theebus.

Kleinschalig
Cynthia is de bedenker van Dagbes-Thee-Ding. Haar interesse in thee, tuinieren, maar vooral haar betrokkenheid bij mensen komen samen in de theetuin: “We staan voor kleinschaligheid en een individuele benadering. Van onze deelnemers vragen we affiniteit met de werkzaamheden en de bereidheid tot samenwerken.” 

Ze werkte geruime tijd in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en bijkomende psychiatrische problematiek. Verder zet ze zich als vrijwilliger in bij onder andere de weggeefwinkel ‘Via Via’ in Lopik.

Rob werkt ruim 25 jaar in diverse rollen en functies binnen zorg en welzijn, altijd gericht op het ‘anders leren kijken naar moeilijk verstaanbaar gedrag’. Zo wordt hij ingezet door bijvoorbeeld zorgorganisaties, gemeenten en nu ook het ministerie van VWS om passende hulp te organiseren voor jongeren en jongvolwassenen in ‘knelsituaties’.

Mix
Deze kennis en ervaring komen samen in Dagbes-Thee-Ding. Rob en Cynthia: “Juist de mix van mensen met verschillende achtergronden maakt ons initiatief uniek. Voorbeelden van de doelgroep: mensen in een sociaal isolement of herstellend van traumabehandeling, iemand die last heeft van een burn-out en weer een dagritme wil opbouwen, een jongere die lijdt aan een eetstoornis en geen daginvulling heeft of een senior met (vroegtijdige) dementie.”

De initiatiefnemers zijn in gesprek met de gemeente over samenwerking en financiering. Deelnemers kunnen ook via een zorgaanbieder of met een persoonsgebonden budget een plek vinden bij Dagbes-Thee-Ding.

Meer informatie: www.dagbes-thee-ding.nl

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden