Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Een leeg Arto Theater. De kussentjes geven aan waar de bezoekers -coronaproof- kunnen zitten.
• Een leeg Arto Theater. De kussentjes geven aan waar de bezoekers -coronaproof- kunnen zitten. (Foto: Arto Theater)

Dromen van een vol Arto Theater: ‘we missen die unieke theatersfeer’

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • In het Arto Theater is al enkele maanden niet meer de lach te horen van geamuseerd publiek. De verwondering over aangrijpend toneelspel ontbreekt en de staande ovatie na een geslaagd concert blijft uit.


“Iedereen mist het: die unieke theatersfeer en de sociale contacten eromheen”, zegt Eveline Versteeg namens het karakteristieke Schoonhovense theater. “Om met tekstschrijver/cabaretier Jan Beuving te spreken: ‘We dromen de theaters vol.”

Abrupt einde
Het was een schok toen tijdens de eerste lockdown de theaters moesten sluiten, blikt Eveline Versteeg terug: “Het betekende achteraf een abrupt einde van het seizoen 2019-2020.”

Toen de deuren in de loop van het huidige seizoen weer open mochten, haakte het Arto Theater daar dankbaar op in. Versteeg: “Het voelde ondanks de beperkende maatregelen goed. We mochten maximaal ruim twintig bezoekers ontvangen, die op anderhalve meter afstand van elkaar konden zitten op de in totaal tachtig stoelen. We hebben er dankzij onze vrijwilligers het beste van gemaakt. Bezoekers waren eindelijk weer een avondje uit en de reacties waren hartverwarmend.” 

Vervolgens: “Soms speelden de artiesten twee voorstellingen op één avond. Met dank aan de impresario’s, die ons in veel gevallen tegemoet kwamen in de prijs.”

Laatste voorstelling
Het bleek helaas van korte duur. “Groot was de teleurstelling toen we opnieuw de deuren moesten sluiten, ook al hadden we daar begrip voor gezien de situatie. Op 5 december speelde Eveline van Rijswijk de vooralsnog laatste voorstelling.”

Op dit moment wordt er druk gewerkt aan het programma voor komend seizoen. Daar wordt deze maand de laatste hand aan gelegd. “Het wordt een regulier programma voor jong en oud”, verzekert Eveline Versteeg. 

Financieel gezien is het behelpen en de beherende stichting roeit met de riemen die het heeft. “We boffen nog dat we geen personeelskosten hebben. Het Arto Theater draait puur op vrijwilligers, bijna tachtig in totaal. Ook zijn we onze sponsors en de Vrienden van het Arto Theater dankbaar dat ze ons blijven steunen, ondanks dat daar op dit moment niets tegenover staat.”

Betere tijden
Eveline Versteeg hoopt op betere tijden. “Dit seizoen is verloren, maar we hopen dat er vanaf september weer het één en ander mogelijk is. Ook al is het dan misschien nog opnieuw in een beperkte bezetting.”

Bovenal wil ze er geen ‘klaagzang’ van maken, besluit ze: “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en we blijven als theaterbestuur optimistisch. Deze situatie is vooral schrijnend voor de professionals in deze sector, van de artiesten tot en met de technici, die het nu al ruim een seizoen zonder hun hoofdinkomen moeten doen. Dat is een hard gelag.”

Dit is een artikel in het kader van ‘1 jaar corona’. Deze maand is het immers precies een jaar geleden dat de eerste coronadode in Nederland te betreuren was én de eerste lockdown werd afgekondigd. Het Kontakt besteedt in de edities 10 en 11 extra aandacht aan dit thema. Wilt u als lezer een bijdrage leveren (bijvoorbeeld door uw eigen ervaringen op te tekenen of met ons te delen wat u als eerste zou doen ‘als alles weer kan’) dan kan dat via: redactie.krimpenerwaard@kmp.nl (inzenden kan tot zaterdag 13 maart, graag naam en woonplaats vermelden).

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier