Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Leon Houtzager was zondag aanwezig bij de schrijfactie van COC Rotterdam bij de Erasmusbrug in Rotterdam.
• Leon Houtzager was zondag aanwezig bij de schrijfactie van COC Rotterdam bij de Erasmusbrug in Rotterdam. (Foto: aangeleverd)

Leon Houtzager: ‘Het wegkijken moet stoppen’

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Hoewel een gesprek met dominee Kort van de Oud Gereformeerde Gemeente er niet is gekomen, heeft Leon Houtzager geen enkele spijt van zijn keuze om het YouTube-programma #BOOS in te schakelen.


“In het programma wordt duidelijk waar ik allemaal tegenaan loop”, laat Houtzager telefonisch weten. Hij kreeg al heel veel positieve reacties. “Daardoor heb ik het gevoel gekregen dat ik er niet langer alleen voor sta.”

Houtzager deed het afgelopen jaar ‘van alles’ om in contact te komen met de kerkgemeente, maar er kwam geen enkele reactie. “Inmiddels heb ik met alle voorgangers in Krimpen aan den IJssel gesproken over homoseksualiteit in de kerk, behalve met de heer Kort. Zelfs met een mediator is het niet gelukt om hem te bereiken. Tim Hofman was eigenlijk mijn laatste redmiddel.”

Dreigend
Tijdens de opnames vielen medestanders van de dominee Houtzager en de crew van het programma aan. Dat hakte er behoorlijk in bij de oud-Krimpenaar. “In het programma zie je maar een fractie van de hele confrontatie. Er stonden op een gegeven moment vier mannen om me heen die mijn naam riepen, mij intimideerden en een enkeling dreigde zelfs in elkaar te slaan. Ook de cameraman werd belaagd. De sfeer was zo dreigend dat de beveiliger van het programma me adviseerde in de auto te stappen om mezelf in veiligheid te brengen. Het enige wat ik wilde was een gesprek.”

Houtzager heeft aangifte gedaan tegen de vier mannen. Dat het Openbaar Ministerie niets deed met een eerdere aangifte van discriminatie tegen de dominee steekt hem nog altijd. “Het is overduidelijk dat er binnen deze kerk haat wordt gepredikt en ik wil dat het stopt. Ik vind het jammer dat de burgemeester en de gemeenteraad hun schouders erover ophalen en niks doen. Het wegkijken moet stoppen.”

Benauwend
Na zijn coming out voelde Houtzager zich nooit volledig geaccepteerd in zijn oude woonplaats. De christelijke inslag van Krimpen aan den IJssel voelde benauwend. “Ik was bang, bang voor reacties van anderen. Helaas is - door het programma - duidelijk geworden dat mijn angst helaas niet helemaal ongegrond is. Ik heb vooral te doen met jongens en meiden die opgroeien in die kerkgemeente en nog uit de kast moeten komen. Die zijn waarschijnlijk nog tien keer banger dan ik ooit ben geweest.”

De oproep van #BOOS-presentator Tim Hofman om brieven te sturen naar dominee Kort lijkt effect te hebben. Houtzager weet dat er honderden reacties zijn binnengekomen. Toch denkt hij dat de verandering vooral van ‘binnenuit’ moet komen. “Het zou goed zijn als leden tegen hun dominee zeggen dat ze het niet eens zijn met wat hij predikt. Dat het niet goed is om anderen zo weg te zetten.”

Zelf staat hij nog steeds open voor een gesprek met Kort. Hij ziet een rol weggelegd voor burgemeester Martijn Vroom. “Hij kan bemiddelen en zo een onderdeel worden van de oplossing.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier