Afbeelding

Zangvereniging ‘Vriendschap’ stelt jubileumviering nog even uit

Algemeen 267 keer gelezen

BERKENWOUDE • Op 9 januari jongstleden was het precies 125 jaar geleden dat de gemengde zangvereniging Vriendschap werd opgericht.

“Een heuglijke gebeurtenis, die destijds een vermelding kreeg in de Schoonhovense Courant”, weet Lucie Boonekamp, voorzitter van het koor. “Hierin is te lezen dat op 9 januari 1896 zich 23 leden in het voormalige Regthuis, de kroeg van Dirk en Baatje de Bruijn, meldden als lid van ‘Vriendschap’. Deze gemengde zangvereniging was eerder opgericht door enkele notabelen van het dorp, Arie Jan Scheer, Maarten Molenaar en bovenmeester J. de Visser, mede met toestemming van de burgemeester van het dorp, A. Gautier.”

Trots
Vervolgens: “Als bestuur zijn wij bijzonder trots op de lange en rijke historie van dit koor. We beseffen dat we in de voetsporen treden van al onze voorgangers: stuk voor stuk mensen met plezier in zingen, die zich samen met vrijwilligers, vrienden en sponsors belangeloos hebben ingezet om deze vereniging te laten groeien en bloeien.”

Anno 2021 stelt de voorzitter met genoegen vast dat de ‘grande dame’ van 125 jaar in een blakende gezondheid verkeert: “Vele koren hebben de tand des tijds niet doorstaan, moesten als gevolg van vergrijzing en teruglopende ledenaantallen de spreekwoordelijke lier aan de wilgen hangen. Ook Vriendschap heeft in die 125 jaar uiteraard ups en downs meegemaakt. Zo werd het eind jaren dertig bij gebrek aan mannelijke zangers een dameskoor en is Vriendschap op zeker moment ook toneelvoorstellingen gaan uitvoeren. Echter, het koor heeft dit alles doorstaan dankzij het grote aantal actieve leden, de kwaliteit van de muzikale leiding en de besturen èn de niet aflatende steun van vrienden, sponsors en trouwe bezoekers van Vriendschap gedurende al die jaren. Dit stemt tot grote dankbaarheid.”

Jubileumconcert
De voorbereidingen voor een feestelijke receptie waren ruimschoots op tijd begonnen. Corona zette er vooralsnog een streep door.

“We stellen één en ander uit totdat dit weer op een verantwoorde en gepaste wijze kan, hopelijk later dit jaar. Ook zijn we inmiddels online gestart met de repetities voor het Requiem van Mozart, dat we eind dit jaar als jubileumconcert willen uitvoeren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 11 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 13 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 14 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden