Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Zangvereniging ‘Vriendschap’ stelt jubileumviering nog even uit

  •   keer gelezen

BERKENWOUDE • Op 9 januari jongstleden was het precies 125 jaar geleden dat de gemengde zangvereniging Vriendschap werd opgericht.


“Een heuglijke gebeurtenis, die destijds een vermelding kreeg in de Schoonhovense Courant”, weet Lucie Boonekamp, voorzitter van het koor. “Hierin is te lezen dat op 9 januari 1896 zich 23 leden in het voormalige Regthuis, de kroeg van Dirk en Baatje de Bruijn, meldden als lid van ‘Vriendschap’. Deze gemengde zangvereniging was eerder opgericht door enkele notabelen van het dorp, Arie Jan Scheer, Maarten Molenaar en bovenmeester J. de Visser, mede met toestemming van de burgemeester van het dorp, A. Gautier.”

Trots
Vervolgens: “Als bestuur zijn wij bijzonder trots op de lange en rijke historie van dit koor. We beseffen dat we in de voetsporen treden van al onze voorgangers: stuk voor stuk mensen met plezier in zingen, die zich samen met vrijwilligers, vrienden en sponsors belangeloos hebben ingezet om deze vereniging te laten groeien en bloeien.”

Anno 2021 stelt de voorzitter met genoegen vast dat de ‘grande dame’ van 125 jaar in een blakende gezondheid verkeert: “Vele koren hebben de tand des tijds niet doorstaan, moesten als gevolg van vergrijzing en teruglopende ledenaantallen de spreekwoordelijke lier aan de wilgen hangen. Ook Vriendschap heeft in die 125 jaar uiteraard ups en downs meegemaakt. Zo werd het eind jaren dertig bij gebrek aan mannelijke zangers een dameskoor en is Vriendschap op zeker moment ook toneelvoorstellingen gaan uitvoeren. Echter, het koor heeft dit alles doorstaan dankzij het grote aantal actieve leden, de kwaliteit van de muzikale leiding en de besturen èn de niet aflatende steun van vrienden, sponsors en trouwe bezoekers van Vriendschap gedurende al die jaren. Dit stemt tot grote dankbaarheid.”

Jubileumconcert
De voorbereidingen voor een feestelijke receptie waren ruimschoots op tijd begonnen. Corona zette er vooralsnog een streep door.

“We stellen één en ander uit totdat dit weer op een verantwoorde en gepaste wijze kan, hopelijk later dit jaar. Ook zijn we inmiddels online gestart met de repetities voor het Requiem van Mozart, dat we eind dit jaar als jubileumconcert willen uitvoeren.”

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier