• Door de coronacrisis raken steeds meer mensen in financiële problemen.
• Door de coronacrisis raken steeds meer mensen in financiële problemen. Foto: 123rf.com

Door coronacrisis steeds meer mensen in financiële problemen: ‘Zoek op tijd hulp’

Algemeen 409 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Door de coronacrisis raken steeds meer mensen in financiële problemen. ‘Ervaringsdeskundige’ Linda* (45) uit Schoonhoven raadt iedereen aan om in dat geval tijdig hulp te zoeken. “Blijf er niet te lang mee rondlopen als je het ene gat met het andere moet vullen, maar zoek iemand die je kan bijstaan.”

Zelf belde ze de gemeente toen ze geen uitweg meer zag. “Ik had eigenlijk maar één vraag: ‘help me, het gaat niet meer.” En zo kwam ze in contact met de consulent schuldhulpverlening Carla Neefs. Linda: “Zij zei: ‘kom maar op’. Maak foto’s van je papieren en stuur maar door. Vervolgens zijn de meest nijpende problemen als eerste aangepakt.”

Werkloos
De problemen ontstonden toen Linda vier jaar geleden werkloos raakte. Ze had altijd een goede baan in de zorg (en welzijn) gehad. Vanwege twee puberende kinderen met extra zorgvraag ging ze vervolgens voor 16 uur per week als gezinsbegeleider aan de slag. Dat scheelde flink wat inkomen met toen ze nog vier dagen in de week werkte. Ook ontving ze geen kinderalimentatie na een scheiding. Twee jaar geleden belandde ze wegens omstandigheden in de Ziektewet.

“Ik kon al nauwelijks rondkomen, maar toen ging het echt niet meer. Gelukkig wilden mijn ouders bijspringen, al voelde ik me daar schuldig onder. Het ging mis toen ik een keer te laat was met een betaling. Ik durfde mijn ouders niet om extra geld te vragen, stak mijn kop in het zand en maakte enveloppen met rekeningen niet meer open. Hierdoor raakte ik het overzicht kwijt.”

Zorgverzekering
Door de achterstanden kreeg Linda boetes, die ook nog eens flink opliepen. “Ik betaalde altijd eerst mijn huur en andere kosten, maar verwaarloosde de betaling van mijn zorgverzekering. Met een aanmaning en incassobrieven als gevolg.”

De coronacrisis kwam daar nog eens overheen. Vanuit de ziektewet was Linda inmiddels bezig met re-integreren. Door corona werkte ze drie dagdelen thuis en één ochtend op kantoor. “Ik vond het thuiswerken erg lastig. Ik moet de deur uit zijn, een ritme hebben. Dat is belangrijk voor me. Ik ging ook nog eens geld uitgeven wat ik niet had. Online kleding kopen bijvoorbeeld of eten bestellen. Niet handig natuurlijk, maar het gebeurde, waardoor mijn schulden weer opliepen.”

Paniek
Toen de Schoonhovense een brief van de rechtbank ontving, raakte ze in paniek. “Ik moest me melden, omdat ik niet op de brieven van de zorgverzekering had gereageerd. Toen wist ik dat ik het niet meer zelf kon oplossen. Ik heb diep ademgehaald en de gemeente gebeld. Had ik het maar eerder gedaan: mijn angst was totaal onnodig. Ik ben niet op mijn plek gezet, er was geen wijzend vingertje. Integendeel, ik werd gelijk goed geholpen.”

Terugkijkend zegt ze: “Zonder hulp had ik het niet gered. Ik heb gelukkig ingegrepen voordat het zou escaleren. Ik zat nog vrij laag in de schulden, namelijk 3.000 euro. Ik had altijd de angst om tienduizenden euro’s in de min te staan en was er wat dat betreft nog op tijd bij.”

Haar huidige situatie is dat ze na twee jaar ziektewet -loopt af op 30 oktober- waarschijnlijk richting een wia-uitkering gaat. Daarnaast gaat ze iedere vrijdag naar de Voedselbank. “ik ben er trots op dat ik dit traject ben aangegaan. Voor mezelf en mijn gezin. Ik raad iedereen in dezelfde situatie aan om niet te lang te wachten met hulp zoeken. Je problemen worden alleen maar groter.”

Neemt niet weg dat ze niet rustig achterover kan leunen. “Ik moet ook zelf aan de bak. Ik mag niet onnodig geld uitgeven. ik moet veel papierwerk regelen samen met mijn bewindvoerder om alles op een rijtje te krijgen. Geen pretje, maar ik heb wel rust in mijn hoofd gekregen. Ik slaap zelfs weer.”

Eten bestellen
Er is één verleiding die blijft: eten bestellen met de kinderen op vrijdagavond... “Dat vond ik altijd zo gezellig. Maar helaas, dat gaat niet meer. Ik hoop vooral niet meer terug te vallen in mijn gedrag. Ik ben net begonnen aan dit traject en heb goede hoop dat het op zijn pootjes terechtkomt. Ik ga er volledig voor. Ook met dit kleine inkomen moet het lukken.”

* De naam van Linda (niet haar echte naam) is bij de redactie bekend. Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de gemeente Krimpenerwaard. Inwoners met geldproblemen kunnen zich melden bij de afdeling Schulddienstverlening van de gemeente: 14 0182 of sdv@krimpenerwaard.nl.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden