Krimpen gaat sneller helpen bij schulden
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto:

Krimpen gaat sneller helpen bij schulden

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De gemeente Krimpen aan den IJssel gaat inwoners sneller helpen bij financiële problemen. Dit om erger te voorkomen. 


Het armoedebeleid slaat een nieuwe koers in, aldus wethouder Anthon Timm (VVD) tijdens de presentatie van het actieprogramma ‘Armoede en Schulden Gemeente Krimpen aan den IJssel 2021-2024’. Want voorheen hielp de gemeente vooral mensen die bekend zijn bij de verschillende instanties. 

Werkende armen
Er is volgens Timm echter een groep mensen die veel minder in beeld is. “Je moet dan denken aan werkende armen, veelal ZZP’ers. Die hebben wel een inkomen, maar dat is onvoldoende om fatsoenlijk van te leven. Ook zijn er veel AOW-gerechtigden of jongeren zonder startkwalificatie die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Vaak zie je aan al deze mensen aan de buitenkant niet dat ze schulden hebben en in armoede leven.”

De gemeente probeert financiële problemen bij inwoners zo vroeg mogelijk te signaleren. Daarvoor werkt ze samen met woningcorporaties, water- en energiebedrijven, zorgverzekeraars en de Belastingdienst. Timm: “Als rekeningen niet of veel te laat worden betaald krijgen wij een seintje. We staan niet meteen op de stoep als er een rekening blijft liggen, maar houden het wel in de gaten. Als er meer signalen binnenkomen, nemen we contact. Dan kijken we of iemand het zelf kan oplossen of dat er hulp nodig is.” 

Bemiddelen
Die hulp kan bestaan uit het ‘wegwerken’ van schulden en het bemiddelen met schuldeisers, “maar we helpen ook bij het invullen van formulieren”, zegt Timm. ”En onze hulp houdt ook niet op als er weer zwarte cijfers op je bankrekening staan. We verlenen ook nazorg, om te voorkomen dat er nieuwe schulden ontstaan.”

De gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel zal op 25 maart een besluit nemen over het actieprogramma.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier