Sportclubs ontstemd over keuze De Waard als ‘priklocatie’
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Marc Molenaar voor De Waard.</p>

• Marc Molenaar voor De Waard.

(Foto: Jan Timmer)

Sportclubs ontstemd over keuze De Waard als ‘priklocatie’

  •   keer gelezen

BERGAMBACHT • Het aanwijzen van zalencentrum De Waard als vaccinatielocatie heeft tot boosheid en onrust geleid bij de sportverenigingen die gebruikmaken van deze accommodatie. 


BC Blue Sky-voorzitter Marc Molenaar namens zijn badmintonvereniging én volleybal- en turnclub Thor: “Dat het belangrijk is dat er tegen Covid-19 gevaccineerd wordt, staat uiteraard als een paal boven water. En dat daar geschikte locaties voor nodig zijn, is ook evident. Dat de GGD voor zalencentrum De Waard heeft gekozen en de gemeente daar in is meegegaan, vinden we echter onbegrijpelijk.”

Zonder overleg
Het besluit is volgens Molenaar zonder overleg met de verenigingen opgelegd. “In een e-mail werd ons dat te kennen gegeven. In die mail staat dat ernaar gestreefd wordt om de priklocatie per september weer beschikbaar te hebben als sporthal, maar garanties dat we dan daadwerkelijk weer kunnen sporten wil de gemeente ons niet geven. Daar kunnen we dus niets mee.”

Het is een nieuwe tegenvaller voor de sportclubs in deze toch al moeilijke tijd. Molenaar: “Blijkbaar is men vergeten dat THOR en Blue Sky sinds maart 2020 al grotendeels stilliggen. Nu de sporthal vanwege het vaccineren voor ons niet meer beschikbaar is, dreigt een nieuw seizoen zonder sport voor onze zaalclubs. En vergis je niet, dat seizoen begint eigenlijk al in mei wanneer we de nieuwe competitieteams moeten opgeven bij onze sportbonden. Dat is een ‘lekker’ verhaal: teams samenstellen als je niet eens weet of er vanaf september gesport kan worden in je eigen accommodatie. Ook is er een gerede kans dat we in de knel komen met het innen van de contributies als leden geen zekerheid hebben dat ze in hun eigen dorp kunnen sporten.”

Alternatief
Volgens Molenaar waren er voldoende alternatieve priklocaties te vinden in Bergambacht. “Er zijn toch plekken waar je, zoals in meer gemeenten gebeurt, een grote, verwarmde tent kunt neerzetten. Op het bedrijventerrein zijn daarnaast ongetwijfeld loodsen te vinden waarin je een vaccinatiecentrum kunt onderbrengen. Er is echter gekozen voor De Waard. Dat dit besluit killing is voor de sportverenigingen die daar actief zijn, is kennelijk niet relevant. Het gaat me dunkt puur om geld. Een sporthal is de goedkoopste oplossing. En daar zijn Thor en Blue Sky de dupe van: clubs waar veel Bergambachtse kinderen en volwassenen lid van zijn en plezier aan beleven.”

Reactie gemeente
Gemeente Krimpenerwaard laat in een reactie weten dat het begrijpt dat de binnensportverenigingen in Bergambacht vrezen voor nog een seizoen zonder sport of competitie. “Op dit moment is rekening gehouden met een periode tot 1 september”, zegt een woordvoerder. “Deze datum is van veel zaken afhankelijk, maar vooral van de snelheid waarmee de vaccins beschikbaar zijn. De GGD werkt met verschillende groottes van priklocaties. Zo zijn Leiden en Rotterdam L-locaties en is Gouda een M-locatie, waar twaalf ‘prikstraten’ zijn gerealiseerd. Bergambacht wordt een S-locatie, voor acht  ‘prikstraten’. De GGD start met opbouwen van de grote locaties, daarna de M-locaties en uiteindelijk de S-locaties. Zoals er wordt opgebouwd, zal er ook worden afgebouwd. De data van openen en sluiten zijn geheel afhankelijk van hoeveel vaccins er tegelijk beschikbaar zijn. De piek hiervan wordt verwacht in juni, met de hoop dat hierna kan worden begonnen met afbouwen.”

Dat er geen vaccinatietent wordt neergezet in Bergambacht heeft volgens de gemeente te maken met ‘slechte ervaringen’ elders in het land met testlocaties in tenten. “Ze zijn niet stormbestendig en moeilijk warm te houden, wat veel klachten opleverde. Daarom heeft de GGD Hollands Midden besloten om níet voor tenten te kiezen maar vaste locaties.”

De gemeente Krimpenerwaard doet naar eigen zeggen ‘haar uiterste best’ om een vervangende locatie te vinden voor de verenigingen. “Samen werken we aan oplossingen voor de huurders die gebruik maken van De Waard.”

Jan Timmer,
Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal
Volg @jtimmertekst op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier