Afbeelding

Gemeente Lopik wil ‘landjepik’ aanpakken

Politiek 1.113 keer gelezen

LOPIK • Het college van Lopik vraagt de gemeenteraad 115.000 euro beschikbaar te stellen voor het opstarten van de aanpak van oneigenlijk grond- en watergebruik. Het bureau dat deze taak op zich dient te nemen, bracht eerder de illegale ingebruikname van gemeentegrond in kaart. Daarvoor stelde de raad in 2019 een krediet beschikbaar van 25.000 euro.

De afgelopen jaren zijn diverse situaties gesignaleerd waarbij inwoners, al dan niet bewust, zich gemeentegrond hebben toegeëigend. Door de beperkte controlecapaciteit was er geen zicht op de aard en omvang van het illegale grondgebruik en mogelijk verlies van gemeentegrond door verjaring. 

Verzoek tot aankoop
De gemeente kreeg tevens veelvuldig verzoeken tot aankoop van gemeentegrond. Om te komen tot een projectmatige aanpak voor verkoop en handhaving werd het bureau ingeschakeld.

“Bij het verbreden van fietspaden kwamen we regelmatig situaties tegen, waarbij de benodigde grond, die eigendom was van de gemeente en nodig was om fietsers meer ruimte geven, in gebruik was genomen door omwonenden”, licht wethouder Gerrit Spelt toe. “Na goed overleg leverde het vrijmaken van die stukken snippergrond overigens geen problemen op.”

Om dit soort praktijken in de toekomst te voorkomen, is volgens Spelt een aanpak van oneigenlijk grond- en watergebruik wenselijk: “Het bureau dat deze klus eventueel gaat uitvoeren, verdient zichzelf terug. De verkoop van stukjes gemeentegrond levert meer op dan de kosten. Het project heeft naar verwachting een looptijd van twee jaar.”

Wim Kroone

Freelance-redaceur Het Kontakt Krimpenerwaard en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden