Afbeelding
Foto: 123rf.com

Geen steun voor camerabewaking in Lopik tijdens Oud en Nieuw

Politiek 314 keer gelezen

LOPIK • Ondanks een zeer rumoerig verloop van de jaarwisseling steunde een meerderheid van de gemeenteraad dinsdagavond een motie van PvdA’er Ron van den Berg niet om bewakingscamera’s op het Koning Willem-Alexanderplein te plaatsen. Uitgebreide preventieve maatregelen krijgen de voorkeur.

Burgemeester Laurens de Graaf lichtte de raad in over de kwalijke gebeurtenissen rondom Oud en Nieuw, dat in Lopik niet voor het eerst volledig uit de hand liep. Een groep tieners stak op oudejaarsavond vuurwerk af, waartegen de politie optrad. Rond middernacht kreeg het rellende gezelschap versterking van een aantal twintigers, die onder meer vernielingen in de Anna van Burenstraat aanrichtten. De ordehandhavers traden opnieuw streng op door boetes uit te delen. Pas rond 3.30 uur was het weer rustig.

Weinig effect
Volgens Ron van den Berg hebben de huidige maatregelen weinig effect. “Bewakingscamera’s, gebiedsverboden en een meldingsplicht voor jongeren, van wie overlast verwacht wordt, moeten de gemoederen rond oud en nieuw tot bedaren brengen. Dit voorkomt dat omwonenden het recht in eigen hand nemen,” betoogde Van den Berg. “Het wordt elk jaar erger.”

De PvdA kreeg steun van de SGP. Arie Schep was geschrokken van de relschoppers, die bivakmutsen droegen. Hij steunde de motie. Daar bleef het echter bij. 

Het CDA liet bij monde van Adrie Strien weten meer te zien in optredende ouders, die hun kroos in het gareel moeten houden. Christen Unie-woordvoerder Simon Hoogendoorn sloot zich hierbij aan: “Het is een sympathiek voorstel, maar liever zetten we in op preventieve maatregelen.”

Waterbedeffect
Burgemeester Laurens de Graaf, die zeer betrokken is bij dit dossier, betwijfelt de effectiviteit van cameratoezicht. De Graaf is bang voor het waterbedeffect. “Als mensen weten, dat ze in beeld te zijn, gaan ze ergens anders heen,” zegt hij. “De camera’s moeten hufterproof zijn. Bovendien kost het terugkijken van beelden ontzettend veel tijd.”

Lopiks eerste burger zet in op nog meer preventieve maatregelen, zoals het inschakelen van jongerenwerkers en de ouders van de bewuste jongeren per brief laten weten, dat hun kinderen zich gedeisd moeten houden op de laatste dag van het jaar. 

Anonimiteit
“Dat wil niet zeggen, dat we de ongeregeldheden rond oud en nieuw laten voor wat die zijn,” zegt De Graaf strijdvaardig. “De officier van Justitie gaat aan de slag met de aangiftes van inwoners en de politiemensen, die belaagd en bekogeld zijn. We zullen deze groep uit de anonimiteit halen. De lessen die getrokken zijn uit deze kwalijke gebeurtenis, moeten leiden naar een rustigere jaarwisseling.”

Beelden van de ongeregeldheden zijn er wel. Fotograferende omwonenden en winkeliers met hun bedrijfsmatige bewakingscamera’s hebben niet toelaatbare acties van relschoppers vastgelegd.

Wim Kroone

Freelance-redaceur Het Kontakt Krimpenerwaard en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De onthulling van het herdenkingsbord.
Burgemeester onthult herdenkingsbord oorlogsslachtoffers Schoonhoven Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
(Tijdelijke) opvang 20 statushouders in Hotel De Witte Brug Lekkerkerk Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Krimpense steun voor fatbike-uitsluiting bij verkeersexamen Nieuws 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden